Zima príde na Slovensko už o pár hodín. Po 6 rokoch opäť v októbri. Bu

Peter Minárik
Prvý sneh, ktorý bude padať aj v nižších polohách príde na naše územie už v noci na pondelok. V ďalších dňoch nás čakajú mrazy.

Po extrémne teplom lete 2015 nás čaká nečakaný zvrat. Prichádza prvý sneh a to nezvyčajne skoro. Po 6 rokoch nasneží aj v nižších polohách opäť v októbri. Snehu sa však dočká len sever nášho územia. Zvyšok Slovenska si síce na prvý sneh bude musieť ešte počkať, ale mrazy ho neminú.

 

Medzi tlakovou výšou nad Pobaltím a tlakovou nížou so stredom nad Balkánom prúdi do našej oblasti vlhkejší a studený vzduch. Ten prinesie prvý sneh aj do nižších polôh severného Slovenska. V noci na pondelok sa postupne na viacerých miestach stredného a východného Slovenska rozprší, pričom okolo polnoci začnú zrážky na severe územia, približne od nadmorskej výšky 600 metrov prechádzať do sneženia. Prechodne môže hranica sneženia ležať aj nižšie. V noci sa v týchto polohách očakávajú teploty okolo nuly, pričom v polohách od 700 metrov by malo mrznúť.

Ráno tak bude na Kysuciach, Orave, Liptove, Horehroní, na Spiši a čiastočne aj na Gemeri vo vyšších polohách biele. Do ranných hodín by malo v nižších polohách napadnúť do 10 cm snehu, pričom v polohách okolo nadmorskej výšky 800 m.n.m môže ležať až okolo 15 cm a v oblasti Spiša aj nad 20 cm.

Najhoršia situácia na cestách tak ráno bude na horských priechodoch, kde môžeme s určitosťou počítať s komplikáciami. Situáciu tu môže zhoršiť aj silný nárazový vietor, ktorý môže vytvárať snehové jazyky.

V nižších polohách sa však treba pripraviť na zrážky dažďové a tie budú vo východnej polovici územia aj výraznejšie. Napršať môže aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Zrážky ako dažďové, tak aj snehové začnú na našom území ustávať v pondelok popoludní. Noc na utorok a ráno bude poriadne chladné. Najmä v severnej polovici Slovenska treba počítať na viacerých miestach s mrazmi, ktoré sa v kotlinách pri zmenšenej oblačnosti môžu aj vyostriť. Vlhké povrchy, tak v noci môžu namŕzať.

Vývoj na nasledujúce dni sa bude zrejme ešte dosť výrazne meniť. Vyzerá to však na zamračené a upršané počasie, pričom zima môže ešte prekvapiť a priniesť ďalší vpád studeného vzduchu.

Pomaly, ale iste teda rozmýšľajte aj v najnižších polohách nad výmenou pneumatík za zimné. Babie leto sa tento rok zrejme nevyskytne. Prognóza do konca októbra totiž sľubuje skôr chladnejší charakter počasia.

Detailné informácie o tom, koľko napadne vo Vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd