Čakajú nás jedny z najnebezpečnejších búrok tohto roka. Začne to už dnes v týchto oblastiach

Čakajú nás jedny z najnebezpečnejších búrok tohto roka. Začne to už dnes v týchto oblastiach
Peter Minárik

Dnešný deň bude z meteorologického hľadiska veľmi zaujímavý. Najskôr nás čaká veľmi teplý deň, ktorý prinesie na západné Slovensko aj dusné počasie, no počas dňa nás čakajú aj silné búrky. Tie hrozia na niekoľkých miestach nášho územia.

Strednú Európu sužuje prvá vlna tropického počasia. Môže za to príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu až z ďalekej Afriky. Dnešné teploty pôjdu ešte vyššie ako včera a maximálne teploty sa dostanú až k +34 °C. Zajtra by pritom malo byť ešte teplejšie a to až nad +35 °C.

Zatiaľ čo horúčavy niektorých tešia, už výrazne menej nepoteší ďalší meteorologický jav a tým sú búrky. Tie totiž budú veľmi intenzívne, pričom v našej oblasti pôjde o jedny z najintenzívnejších búrkových vĺn. 

Situácia je veľmi komplikovaná

Teplý vzduch, ktorý do našej oblasti prúdi je vždy veľmi vhodný pre búrky. Obzvlášť vhodnejší je vtedy, ak je tento vzduch zároveň aj vlhký, čo sa taktiež už dnes udeje. Takáto vzduchová hmota je dokonalá pre vývoj búrok a pridávajú sa k tomu aj ďalšie zaujímavé parametre pre búrky, najmä tie dynamické.

Potenciál pre búrky je teda veľký, no jedna vec je potenciál a tá druhá je jeho skutočné využitie pre búrky. Na tom sa však numerické modely nezhodujú a prakticky každý jeden výstup je pomerne odlišný.

Čo sa búrok týka, tak stále panuje pomerne veľká časová aj priestorová neistotu. Vieme odhadnúť, že dnes udrú búrky najskôr na východ a podvečer na západ, no ako to bude v skutočnosti ukáže až vývoj počas dňa.

Takmer iste prídu búrky na východ

Pomerne veľká zhoda panuje v tom, že prvé búrky sa už okolo poludnia začnú formovať na severe a východe Slovenska. Búrky môžu byť aj intenzívne a budú sprevádzané krúpami, či prívalovými zrážkami.

Pohyb búrok bude od severu smerom k juhovýchodu a slabnutie búrkovej činnosti sa očakáva až vo večerných hodinách.

S popoludňajšími búrkami počítajte prakticky v celej východnej polovici Slovenska. V tej západnej bude zatiaľ panovať relatívny pokoj.

Podvečer možné búrky na západe

Spomínaná neistota panuje predovšetkým na západe územia. Dnes sa tu bude vzduchová hmota značne prehrievať a numerické modely avizujú, že podvečer až večer by sa nad Rakúskom a nad Českom mali formovať silné búrky, ktoré následne postúpia nad západ.

To však vôbec nie je isté a jasnejšie to bude až počas popoludnia, no pravdepodobnosť silných búrok na západe je značná. Tieto búrky, ak sa vyskytnú, prinesú predovšetkým silný nárazový vietor s potenciálom páchať škody.

Našu oblasť čakajú nielen dnes, ale aj nadchádzajúce dni veľmi výrazné búrky, ktoré neminú ani naše územie. Pôjde jednoznačne o najpočetnejšie a najintenzívnejšie búrky od začiatku roka.

AKTUALIZÁCIA: Prečítajte si najnovšiu aktualizáciu o dnešných búrkach. Kde a kedy dorazia a čo búrky prinesú sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd