Dva rôzne svety a rozdiel „iba“ 24 hodín: Ochladenie v Európe je prudké a radikálne

Dva rôzne svety a rozdiel „iba“ 24 hodín: Ochladenie v Európe je prudké a radikálne
Veronika Salayová

Európu zasiahlo ochladenie, ktoré je naozaj extrémne. V priebehu 24 hodín sa ochladilo o 25 °C. Táto fotografia s rozdielom iba jeden deň vystihuje ochladenie v Európe priam dokonale.

Európu zasiahol teplotný šok. Po rekordne vysokých horúčavách náš kontinent zasiahol ďalší extrém, a to prudké ochladenie, ktoré prinieslo mrazy a aj výdatné sneženie. 

Prvá polovica apríla bola v celej Európe extrémne horúca, pričom bolo prekonaných niekoľko stoviek mesačných teplotných rekordov vo viacerých štátoch nášho kontinentu. Tento týždeň však nastal radikálny zvrat v počasí.

Zmena teplôt je v týchto dňoch naprieč Európu naozaj dramatická. Kým sa cez víkend teploty v Európe šplhali nad tropickú hranicu +30 °C, v polovici tohto týždňa poklesli na jednociferné hodnoty.

 

Dva rôzne svety

Okrem toho ostrý studený front priniesol aj výdatné aprílové sneženie, a to do strednej Európy, Álp či na Balkánsky polostrov. K snehu sa v týchto dňoch pridali aj nebezpečné nočné mrazy. 

Fotografia zo Slovinska vystihuje toto dramatické ochladenie priam dokonale − dva rovnaké zábery s odstupom času 24 hodín. Na prvom zábere je zelená tráva na poli, stromy v rozkvete a krajina je zaliata jarným slnkom.

O 24 hodín je realita úplne iná a na prvý pohľad sa zdá, že sme sa vrátili v čase o minimálne dva mesiace dozadu. V Slovinku napadlo 10 cm snehu a krajina sa razom zmenila na zimnú. 

rozdiel teplôt v pondelok a utorok v Slovinsku
rozdiel teplôt v pondelok a utorok v Slovinsku, foto: Severe Weather Europe

Ochladenie je vidieť aj v teplotách. Kým v pondelok v tejto oblasti namerali +28 °C, v utorok poklesla teplota na +3 °C, čo činí rozdiel teplôt až 25 °C. Bláznivý apríl sa jednoducho nezaprie. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd