Hrozí ekologická katastrofa: Po zrútení mosta v Baltimore unikajú z kontajnerov do vody nebezpečné látky

Hrozí ekologická katastrofa: Po zrútení mosta v Baltimore unikajú z kontajnerov do vody nebezpečné látky
Zuzana Macháčová

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných. Z kontajnerov sa do vody dostali nebezpečné látky.

Na kontajnerovej lodi, ktorá narazila do mosta v Baltimore a spôsobila jeho zrútenie, sa nachádzalo viac ako 750 ton nebezpečných látok. Niektoré kontajnery sú podľa vyšetrovateľov poškodené a uniká z nich obsah.

Našli ďalšie telá

Potápači  pod mostom našli telá dvoch nezvestných, ďalší štyria sú podľa kriminalistov už po smrti. Ide o telá robotníkov vo veku 35 a 26 rokov.

 „Krátko pred 10:00 hod. dopoludnia potápači lokalizovali červený pick-up asi osem metrov hlboko v oblasti stredného rozpätia mosta. Potápači vyslobodili obete, ktoré tam boli uväznené,“ oznámil Roland L. Butler z marylandskej štátnej polície.

 

Pátranie je teraz pozastavené. Vzhľadom k nízkej teplote vody a dobe, ktorá uplynula od zrútenia mosta, je takmer isté, že nezvestní štyria muži sú taktiež po smrti. Polícia preto prechádza do ďalšej fázy – vyslobodzovania.

„Dokončili sme všetky pátracie práce v oblasti okolo vraku. Na základe sonarových skenov sme pevne presvedčení, že vozidlá sú uzavreté v konštrukcii a betóne, ktorý sme videli spadnúť,“ konštatoval Butler.

Nebezpečné látky

Inšpekcia sa v stredu dostala na loď. Podľa nich sú nebezpečné látky až v 56 kontajneroch. Niektoré sú porušené a ich obsah vyteká na hladinu.

 


 
„Väčšinou ide o žieraviny, horľaviny a rôzne nebezpečné materiály, medzi ktoré patria lítium-iónové batérie,“ poznamenala Jennifer Homendyová.

Viceadmirál Peter Gautier uistil, že verejnosti kvôli úniku látok priame riziko nehrozí, no pre morský ekosystém hrozí, že pôjde o ekologickú katastrofu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd