FOTO: Na Liptov zavítali bociany. Jarnú lásku je už cítiť aj pod Tatrami

FOTO: Na Liptov zavítali bociany. Jarnú lásku je už cítiť aj pod Tatrami
Veronika Salayová

Jar je tu a dokazujú nám to nielen príjemné jarné teploty, ale aj príroda. Na Slovensko sa už vo veľkom vracajú bociany, ktoré už začínajú hniezdiť aj vo vyšších polohách Slovenska, ako napríklad na Liptove. 

Na Slovensko sa už vracajú sťahované vtáky vo veľkom, a to aj do vyššie položených polôh. Bociany sa zvyčajne vracajú na miesta, kde to dobre poznajú a, ako vieme, majú prevažne trvalých partnerov.

Bociany sú vzácne najmä tým, že zvyčajne majú len jedného partnera a neraz sa stalo, že ak jeden z partnerov zahynul, druhý si už nového partnera nehľadá alebo uhynul onedlho na to.

Bociany sú v tomto smere verní a obetaví partneri, a možno povedať, že ich bociania láska je pravá. 

 

Bociania láska započala aj na Liptove

Po nástupe jari sa bociany vracajú do našich zemepisných šírok a zvyčajne tam, kde to už dobre poznajú. Ako prvý prichádza vždy samec a samička prilietava o pár dní neskôr.

Spoločne si zveľaďujú hniezdo, zakladajú si rodinu a striedavo sedia na vajíčkach. Po vyliahnutí mláďat sa taktiež striedavo o nich starajú a prinášajú svojim potomkom potravu. 

Na Slovensku hniezdi každý rok približne 1 300 párov bociana bieleho, ktorí vyhľadávajú teplejšie nížinaté oblasti na juhozápade, juhu a východe Slovenska, no mnoho párov sa usadí aj vo vyššie položených oblastiach Slovenska, neraz aj pod Tatrami.

 

Jeden takýto párik si svoj domov našiel na chladnejšom Liptove. Do Liptovskej Tepličky najprv zavítal samček, no v týchto dňoch prišla už aj jeho samička. „Jarná láska“ tak na Liptove započala...

Na záver dodáme, že bociany sú u nás veľmi obľúbené a poznáme ich ako symboly jari, šťastia, plodnosti a naplnených prianí. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd