FOTO: Nad Slovenskom sme pozorovali polárnu žiaru. Spôsobila ju nečakane silná geomagnetická búrka

FOTO: Nad Slovenskom sme pozorovali polárnu žiaru. Spôsobila ju nečakane silná geomagnetická búrka
Veronika Salayová

Nad Slovenskom sa objavila krásna polárna žiara v ružových tónoch. Objavila sa po prekvapivo silnej geomagnetickej búrke. Prognostici na vesmírne počasie sami uznali, že takúto silnú geomagnetickú búrku nečakali. A tu je výsledok...

Počas uplynulej noci a dnes ráno sa nad Slovenskom objavila krásna polárna žiara. Tí, ktorí boli v noci alebo skoro ráno hore a mali to šťastie, mohli byť svedkami polárnej žiary v ružových a zelenkavých odtieňov.

Polárna žiara na Slovensku. Foto: Idókép
Polárna žiara na Slovensku. Foto: Idókép

Polárna žiara bola v našich končinách pomerne intenzívna. Okrem severských krajín ju pozorovali aj z Britských ostrovov, Nemecka či Poľska. Farebné tancujúce žiary v tme mnohých prekvapili, a to dokonca aj odborníkov na vesmírne počasie, ktorí ostali prekvapení silou geomagnetickej búrky.

Búrka triedy G2 až G3

Výron koronálnej hmoty (CME) zasiahol magnetické pole Zeme včera, 24. septembra, o 22:43 hod. Podľa špecializovanej stránky na vesmírne počasie SpaceWeather.com bol dopad oveľa silnejší, ako sa očakávalo.

Prvý kontakt s CME vytvoril nad Škótskom geomagnetickú búrku triedy G2, ktorá je označovaná ako stredne silná s intenzívnymi červenými polárnymi žiarami.

„Boli to jedny z najčervenších polárnych žiar, aké som kedy videl, “ povedal fotograf Chris Walker z Mull of Galloway, ktorému sa podarilo zachytiť túto mimoriadne intenzívnu polárnu žiaru nad Škótskom. 

Podľa SpaceWeather existuje možnosť, že by táto geomagnetická búrka mohla v týchto hodinách zosilnieť na kategóriu G3, avšak u nás je deň, takže ju už neuvidíme. Šancu na nočné pozorovanie polárnych žiar majú ešte obyvatelia Severnej Ameriky.

Ako vznikajú takéto geomagnetické búrky?

Keď sa na Slnku vyskytnú javy náhlej a prudkej aktivity, ako sú slnečné erupcie, Slnko následne vychrlí do priestoru veľké množstvo vysokoenergetických častíc, ktoré sa rýchlo šíria vesmírom.

Ak sú tieto častice vyvrhnuté smerom k Zemi a dosiahnu až na našu planétu, tak prúd nabitých častíc zreaguje s magnetosférou Zeme. V rámci tejto interakcie môže dôjsť k dočasným výpadkom elektrickej energie, rádiového signálu alebo satelitných komunikačných systémov. 

Následne vznikajú javy, ktoré zo Zeme, najčastejšie v okolí pólov, môžeme pozorovať a nazývame ich polárne žiary. Niekedy sa stane, že ak sú slnečné búrky silnejšie, tak sa polárne žiary objavia aj v nižších polohách od pólov.