FOTO: Silný nárazový vietor vážne poškodil toto európske letisko. Dosahoval rýchlosť až 150 km/h

FOTO: Silný nárazový vietor vážne poškodil toto európske letisko. Dosahoval rýchlosť až 150 km/h
Zuzana Macháčová

Nepriaznivé počasie sprevádzané veľmi silným vetrom spôsobilo poriadne škody. Vietor poškodil letisko, vyvracal stromy, zvodidlá, značky a mnoho iného. Hasiči doteraz odpratávajú škody z ciest.

Silný nárazový vietor vyčíňal počas noci na letisku Trapani Birgi na Sicílii. Dosahoval rýchlosť až 150 km/h.

Vietor strhával plechové strešné krytiny, zvislé značky, vozidlá, a dokonca vyvracal aj stromy. Údržbári Airgestu pracovali celé hodiny, aby zabezpečili hladký priebeh letovej prevádzky. Vďaka spolupráci hasičského zboru a polície mohli už dnes ráno odlietať a pristávať lietadlá na tomto letisku.

Správcovská spoločnosť Vincenzo Florio vyzýva cestujúcich, aby išli do terminálu v dostatočnom predstihu, aby sa vykompenzovalo prípadné meškania spôsobené na letisku, a tiež aby rešpektovali alternatívne trasy na vstup a výstup z letiska, ktoré sú urobené tak, aby neboli cestujúci ohrození.

 

Vopred sa ospravedlňujeme cestujúcim za akékoľvek nepríjemnosti,“ vyhlásil prezident Airgest Salvatore Ombra a dodal: Snažili sme sa ich obmedziť na možné minimum. Pracujeme na tom, aby nič nebránilo pravidelným činnostiam počas veľkonočnej dopravnej špičky.“

Silný vietor aj v Palerme

Plné ruky práce v noci mali aj hasiči v Palerme. Aj tam vyčíňal silný nárazový vietor, ktorý zasiahol mesto a okolité oblasti. 

Dôsledky sú evidentné v rôznych oblastiach, tak v sicílskej metropole, ako aj v okolitej provincii. V provincii via Croce Rossa sa zrútil múr, ktorý poškodil niektoré zaparkované autá, no, našťastie, nedošlo k žiadnym zraneniam.

Ústredňa hasičského zboru dostala desiatky telefonátov týkajúcich sa zrútených stromov, potrhaných kovových konštrukcií a reklamných nápisov. Tieto všetky škody napáchal vietor o rýchlosti až 95 km/h.

 

Tu bola tiež obmedzená cestná premávka pozdĺž obchvatu kvôli utrhnutým zvodidlám, ktoré skončili na ceste. Stále prebiehajú odpratávacie akcie. 

Regionálna civilná ochrana vydala výstrahu pred meteorologicko-hydrogeologickými a hydraulickými rizikami pre celú Sicíliu, pričom pre utorkový deň platí žltá výstraha.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd