Intenzívne zrážky spôsobili pretrhnutie priehrady. Pri záplavách zomrelo najmenej 40 ľudí

Intenzívne zrážky spôsobili pretrhnutie priehrady. Pri záplavách zomrelo najmenej 40 ľudí
Dominik Cenkner

Najmenej 42 ľudí prišlo o život na juhu Kene, keď sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Tamojšie úrady pritom uvádzajú, že počet obetí je len opatrný odhad.

Záchranné tímy sa prehrabávajú v bahne a troskách a snažia sa nájsť preživších neďaleko Mai Mahiu v kenskom okrese Nakuru, uviedla pre CNN guvernérka Susan Kihika a varovala, že počet obetí môže výrazne stúpnuť.

K incidentu došlo v čase, keď záplavy zasiahli rozsiahle územia Kene, pričom od marca zabili najmenej 103 ľudí a tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy, uviedol v pondelok hovorca vlády Isaac Maigua Mwaura.

„Snažíme sa situáciu zvládnuť, ale je to trochu zdrvujúce, ale robíme, čo môžeme, najmä aby sme sa dostali k tým, ktorých voda odniesla, pretože dúfame, že niektorí ešte žijú,“ povedala Kihika. Prístup do Mai Mahiu, 32 kilometrov severne od hlavného mesta Nairobi, bol sťažený, pretože časť cesty bola odrezaná od nedávnych silných dažďov, povedala Kihika. Dodala, že tímy odstraňujú trosky a snažia sa dostať k preživším a vytiahnuť aj mŕtve telá.

 

V pondelok kenská spoločnosť Červeného kríža uviedla, že niekoľko ľudí bolo prevezených do zdravotníckeho zariadenia v Mai Mahiu v dôsledku bleskových povodní, ktoré postihli dedinu Kamuchiri.

Nepriaznivé počasie prevláda niekoľko týždňov

Keňa zaznamenáva silné dažde od polovice marca, ale v uplynulom týždni sa lejaky zintenzívnili, čo viedlo k masovým záplavám. „Keňa čelí zhoršujúcej sa povodňovej kríze v dôsledku kombinácie účinkov El Niňo a pretrvávajúcich dlhotrvajúcich dažďov v marci až máji 2024,“ uviedol generálny tajomník a výkonný riaditeľ IFRC Jagan Chapagain v príspevku na X s odkazom na klimatický model, ktorý má pôvod v Tichom oceáne pozdĺž rovníka a ovplyvňuje počasie na celom svete. „Od novembra 2023 El Niño vyvolal ničivé záplavy a vyliatie riek, ktoré spôsobili viac ako sto úmrtí a rozsiahle škody.“

Približne 131 450 ľudí bolo postihnutých povodňami, ktoré sa prehnali takmer polovicou Kene. Zábery a videá z Nairobi, ktoré bolo vážne postihnuté, ukazujú ľudí uviaznutých na strechách alebo zachraňujúcich, čo sa dá, z domov zničených bleskovými povodňami.

Ďalšie video ukazuje rozsiahle záplavy v okolí rieky Tana, pričom veľké časti okolia sú pod vodou. Cesty, budovy a vozidlá sú zatopené.

Ministerstvo školstva v pondelok oznámilo, že všetky základné a stredné školy odložia začiatok nového školského polroka o jeden týždeň do 6. mája. Kenská spoločnosť Červeného kríža v nedeľu uviedla, že 23 ľudí bolo zachránených a ďalší sú nezvestní po tom, čo sa v nedeľu v Kona Punda prevrátil čln smerujúci do mesta Mororo v okrese Tana River.

 

Silné dažde vo východnej Afrike postihli aj Tanzániu a Burundi. Tanzánijský premiér Kassim Majaliwa vo štvrtok uviedol, že záplavy v krajine zabili najmenej 155 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd