VIDEO: Dažde a záplavy v Keni si vyžiadali desiatky obetí

Dominik Cenkner

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Informácie priniesla TASR.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uvádza, že svoje domovy v tamojších dedinách a obciach muselo opustiť už viac ako 40 000 ľudí. Záplavy zničili aj veľké plochy poľnohospodárskej pôdy.

Kenský Červený kríž informoval, že pre ľudí, ktorí sa ocitli bez strechy nad hlavou, dosiaľ zriadili 35 táborov.

Okrem hlavného mesta Nairobi a jeho okolia zasiahli záplavy najmä oblasť v okolí Viktóriinho jazera na západe krajiny, oblasť Východoafrickej priekopovej prepadliny a severovýchod Kene.

 

Výdatné zrážky sa v Keni podľa tamojších meteorológov očakávajú aj v nadchádzajúcich dňoch. Obdobie dažďov, ktoré v tejto východoafrickej krajine každoročne trvá približne do konca mája, aj tento rok ešte zhoršuje klimatický jav El Niňo.

El Niňo skončil, podľa austrálskych meteorológov

Austrálsky meteorologický úrad vyhlásil, že poveternostný jav El Niño v rokoch 2023-24 sa skončil. Zvyšuje sa pritom pravdepodobnosť, že jeho chladnejší náprotivok, La Niña sa vráti do nadchádzajúcej jari.

Podmienky v centrálnej časti rovníkového Pacifiku sa vrátili do neutrálnych podmienok. Stalo sa tak približne sedem mesiacov po tom, ako sa El Niňo rozbehol, uviedol úrad.

Kým vo východnej časti Afriky spôsobuje El Niňo výdatnejšie zrážky, pre Austráliu je typický podpriemernými zrážkami vo veľkej časti východnej časti krajiny.

 

Naproti tomu La Niňa sa v Austrálii spája s vlhkejším počasím ako zvyčajne v severných a východných častiach v zimno-jarnom období. Obdobie od augusta do októbra bolo v Austrálii najsuchším trojmesačným obdobím, aké kedy úrad zaznamenal.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd