Je to definitívne! Japonsko už o pár dní bude vypúšťať rádioaktívnu vodu do oceána

Je to definitívne! Japonsko už o pár dní bude vypúšťať rádioaktívnu vodu do oceána
Veronika Salayová

Japonsko plánuje do konca augusta vypustiť do Tichého oceánu viac ako 1 milión metrických ton upravenej rádioaktívnej vody z jadrovej elektrárne Fukušima. Tento krok naďalej vyvoláva obavy medzi miestnym obyvateľstvom a v okolitých krajinách, no už je rozhodnuté...

Dvanásť rokov po trojitej katastrofe – zemetrasení, tsunami, roztavení reaktora –, ktorá zasiahla jadrovú elektráreň Fukušima Daiichi v roku 2011, sa Japonsko tento mesiac pripravuje na vypustenie časti vyčistenej odpadovej vody z postihnutej elektrárne do Tichého oceánu. 

Vypustenie kontaminovanej vody spoločnosťou Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) bolo v pláne od roku 2018, no opakovane sa odkladalo, až kým začiatkom júla napokon nedostalo súhlas od Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Tentoraz by sa však mal projekt podariť, aj napriek nesúhlasu mnohých.

Vypúšťanie vody je bezpečné (?!)

Po dvojročnom preskúmaní, piatich kontrolných misiách a šiestich technických správach medzinárodný dozorný orgán pre jadrovú energiu uviedol, že vypúšťanie upravenej vody bolo v súlade s bezpečnostnými normami agentúry, so „zanedbateľným rádiologickým vplyvom na ľudí a prostredie“.

Toto rozhodnutie niektorí členovia vedeckej komunity privítali skepticky a mnohí miestni rybári, ktorí sa obávajú, že sa spotrebitelia budú vyhýbať ich produktom, s veľkou nevraživosťou. 

Japonské úrady sa pôvodne rozhodli skladovať kontaminovanú vodu v obrovských nádržiach, no už im dochádza miesto. Bolo postavených asi 1 000 nádrží, ktoré majú v súčasnosti obsahovať 1,3 milióna ton odpadovej vody. Japonské úrady varovali, že skladovacie kapacity sa blížia k svojmu limitu a dosiahnu saturáciu do roku 2024.

Elektráreň sa tiež nachádza v oblasti s vysokým rizikom zemetrasenia – čo znamená, že nové otrasy by mohli spôsobiť únik nádrží.

Rakovinotvorný trícium

Vypúšťanie vyčistenej odpadovej vody do oceánu je rutinnou praxou pre jadrové elektrárne na celom svete. Voda sa zvyčajne nechá cirkulovať okolo jadrového reaktora, aby absorbovala teplo, čo umožňuje spúšťať turbíny a vyrábať elektrinu. V tomto procese sa voda naplní rádioaktívnymi zlúčeninami, ale potom sa pred vypustením do mora alebo riek upraví. 

„Vo Fukušime je však situácia veľmi odlišná, keďže ide o poškodenú elektráreň,“ povedal Jean-Christophe Gariel, zástupca riaditeľa zodpovedného za zdravie a životné prostredie vo francúzskom Inštitúte pre rádiologickú ochranu a jadrovú bezpečnosť (IRSN). 

Navyše jednu látku z tejto kontaminovanej vody nemožno odstrániť, a to rádioaktívny trícium. Túto látku síce bežne vyrábajú aj iné jadrové reaktory a uvoľňujú ju elektrárne po celom svete. Aj keď sa považuje za relatívne málo škodlivý, ak je dostatočne zriedený, často sa udáva, že súvisí so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny.

Hlavným problémom v kontaminovanej vode vo Fukušime je práve táto rakovinotvorná látka, ktorá vzbudzuje obavy. Avšak napriek mnohým názorovým rozdielom je definitívne rozhodnuté a táto kontaminovaná voda už o pár dní poputuje do oceána. Či to bolo naozaj bezpečné, ukáže zrejme až čas. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd