Klimatické zmeny môžu stáť USA stovky miliárd dolárov ročne

Spojené štáty americké Peter Minárik

Klimatické zmeny už poškodzujú globálnu ekonomiku a USA budú musieť platiť stovky miliárd dolárov ročne do roku 2050, ak sa neprijmú drastické opatrenia na zníženie emisií uhlíka.

"Do polovice tohto storočia by ročné straty v Spojených štátoch v dôsledku klimatických zmien mohli dosiahnuť stovky miliárd dolárov," uvádza sa v najnovšom hodnotení klímy.

 "Bez rozsiahleho a trvalého úsilia o globálne zmiernenie a regionálne prispôsobenie sa očakáva, že klimatické zmeny budú mať v tomto storočí za následok rastúce straty v americkej infraštruktúre a majetku a budú brzdiť mieru hospodárskeho rastu," uvádza sa v správe.

 "Je pravdepodobné, že dopady klimatických zmien za hranicami budú čoraz viac ovplyvňovať náš obchod a ekonomiku, napríklad dovozné a vývozné ceny."

Na vzniku štvrtého národného hodnotenia klimatických zmien, ktoré má vyše 1000 strán, pracovalo viac ako 300 vedcov. Americký prezident Donald Trump závery minuloročnej správy o klíme odmietol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd