Na západe prší a vyskytujú sa aj búrky. Udreli už desiatky bleskov

Peter Minárik

Dnešné počasie je na našom území diametrálne iné, aké bolo v uplynulých dňoch. Od západu sa nad naše územie nasúva zrážkové pole, ktoré na západe dnes produkuje aj búrky.

Vďaka prílivu teplejšieho a vlhšieho vzduchu, ktorý k nám prúdi po prednej strane tlakovej níže sa dnes v tomto vzduchu tvoria na Slovensku početné prehánky a v oblasti krajného západu aj búrky.

Počas dnešného dňa na našom území detekcia bleskov zaznamenala už 193 bleskových úderov, pričom prevažná časť bleskov udrela na Záhorí a v okolí Bratislavy.

V týchto chvíľach sa najvýraznejšia búrková činnosť vyskytuje na slovensko-maďarských hraniciach. Tieto búrky môžu zasiahnuť predovšetkým okres Dunajská Streda a blízke okolie. Na zvyšku územia sa očakáva skôr dážď.

Prehánky sú totiž dnes oveľa častejšie ako búrky. Aktuálne najvýraznejšie prší na Záhorí, v Trenčianskom a v Nitrianskom kraji.

Počas dnešného dňa bol najvýraznejší zrážkový úhrn zaznamenaný v Smoleniciach, kde spadlo až 23,7 mm zrážok. Druhý najvyšší úhrn prichádza zo Záhoria. Moravský Svätý Ján eviduje 21,9 mm zrážok.

Prehánky a búrky by sa na našom území mali vyskytovať až do neskorého večera. Riziko búrok však bude výraznejšie klesať.

V priebehu zajtrajšieho dňa sa prehánková a búrková činnosť očakáva predovšetkým na strednom a východnom Slovensku. V oblasti západného Slovenska sa zrážky očakávajú len výnimočne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd