Toto sme tu ešte nemali! Február bol práve na Slovensku teplotne „najextrémnejší“ na celej planéte

Toto sme tu ešte nemali! Február bol práve na Slovensku teplotne „najextrémnejší“ na celej planéte
Veronika Salayová

Máme za sebou mimoriadne teplý február, ktorý sa zapíše do histórie. Nikdy v dejinách sme na Slovensku nezaznamenali taký teplý mesiac. Navyše práve na Slovensku bola vo februári teplotná odchýlka najvyššia na celej planéte.

Ako ešte mnohí z nás majú v čerstvej pamäti, február bol mimoriadne teplý. Priemerná mesačná teplota vzduchu sa vyšplhala na +6,6 °C, pričom najteplejšie bolo v oblasti Bratislavského kraja. 

Tento mimoriadne teplý február na Slovensku sa nezapíše len do dejín slovenskej histórie, ale aj tej celosvetovej. Teplotné anomálie boli totiž vo februári najvyššie na celej planéte. 

 

Najvyššie anomálie práve na Slovensku

Najnovšie merania z údajov služby ERA 5 európskeho programu Copernicus odhaľujú, že tohtoročný február bol na Slovensku o 6,71 °C teplejší ako priemerný február v rokoch 1991 až 2020.

anomália teplôt vo februári na Slovensku
anomália teplôt vo februári na Slovensku, zdroj: ourworldindata


 

Takáto vysoká plusová anomália sa v mesiaci nikdy v dejinách od počiatku meraní nevyskytla, a to nielen na Slovensku, ale ani vo svete. 

Za posledných 74 rokov boli iba tri mesiace, kedy mesačná teplota na Slovensku prekonala priemer rokov 1991 až 2020 o 4 °C. Išlo o mesiace ako február 2016, apríl 2018 a január 2023. Avšak odchýlka o 6,7 °C je viac než enormná, čo sa v histórií meraní nestáva často. 

Anomálie teplôt nám ukazujú zmeny v čase

V roku 2015 krajiny na celom svete prijali Parížsku dohodu, v ktorej sa dohodli na cieli obmedziť globálne otepľovanie výrazne pod 2 °C v porovnaní s predindustriálnymi teplotami a zároveň vyvíjať úsilie na obmedzenie otepľovania na 1,5 °C.

 

Tieto ciele sú stanovené na základe nárastu priemernej globálnej teploty. To je metrika, ktorú väčšina organizácií používa na sledovanie našej globálnej klimatickej trajektórie. Klimatické zmeny však neovplyvňujú všetky oblasti zemegule rovnomerne. Niektoré regióny sa otepľujú rýchlejšie ako iné.

Hlavnou metrikou, ktorú používame na sledovanie globálneho otepľovania, je práve preto teplotná anomália. Nehovorí nám absolútnu teplotu v danom mesiaci, ale ako sa líši v porovnaní s historickými teplotami. 

Vo výskume klímy sa teplotné anomálie považujú za kľúčovú metriku, pretože nám hovoria o zmenách v priebehu času. Pozitívna anomália znamená, že teploty sú vyššie ako základná hodnota, zatiaľ čo negatívna anomália ukazuje chladnejšie podmienky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd