VIDEO: Katastrofálna BÚRKA na východe. Obec zaplavilo už druhýkrát za mesiac

Cigla Peter Minárik

Na Slovensku opäť úraduje séria búrok, ktorá prináša krúpy a prívalové zrážky. V posledných dňoch sužuje jedna katastrofa za druhou predovšetkým východ územia. Najskôr to bol silný vietor, potom až 5 cm krúpy a teraz vyčíňa prívalový dážď. Obec na severovýchode Slovenska zaplavilo už druhýkrát za posledných 30 dní. 

Severovýchodné Slovensko zasiahli silné búrky, ktoré potrápili najmä oblasti, nachádzajúce sa severovýchode od Bardejova. Vlna búrok prinášala predovšetkým prudký prívalový dážď.

Ešte počas včerajšieho dňa sme vás informovali o škodách, ktoré búrka napáchala v obci Zborov. Starosta po silnej búrke musel vyhlásiť 3. povodňový stupeň.

"Vybrežil sa trochu bezmenný potok, ale hlavne hlavný problém nám robil potok Rakovec, ktorý tečie cez miestne poľnohospodárske družstvo. Rozvodnil sa, vybrežil a vytopil rozsiahle časti hospodárskeho dvora," uviedol pre TASR Šurkala.

Problém s vodou zaznamenali aj na na ulici Podhradie, kde sa vylial rigol a zatopilo niekoľko rodinných domov, respektíve pivníc a dvorov. "Na odstránenie tých následkov povodne pracujeme," doplnil starosta.

Intenzívna búrka sa však prehnala aj ďalšími obcami v tejto oblasti. Škody eviduje aj obec Cigla, kde sa prívalová povodeň vyskytla opäť po mesiaci.

Druhá povodeň za mesiac

V obci také búrky nepamätajú ani najstaršie ročníky. Ešte 24. júna zasiahla obec silná búrka s lejakom, ktorá vyvolala prívalovú povodeň. Voda z okolitých lesov zaplavila obec.

Včera, na deň presne po tejto prívalovej povodni zasiahli silné búrky a prívalové povodne obec opäť.

V danej oblasti spadlo podľa radarových odhadov od 50 do 75 mm zrážok. Takéto enormné úhrny zrážok samozrejme nedokáže pôda absorbovať, následkom čoho obec opäť zaplavilo.

Po búrke tak ľudia opäť vyrazili do ulíc si poupratovať to, čo prívalová povodeň napáchala. Výraznejšie škody však obec nehlási.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd