VZÁCNY ÚKAZ na oblohe. V noci sa na oblohe objavil Eliášov oheň

Peter Minárik

V uplynulých hodinách došlo k pozorovaniu zaujímavého atmosférického javu. Na oblohe sa objavil veľmi ojedinelý Eliášov oheň, ktorý na nočnej oblohe zachytila webová kamera v susednom Maďarsku.

Aktuálne cez naše územie postupuje front, ktorý prináša pomerne výrazné zrážky, za ktorými sa bude otepľovať a postupne sa vyjasní. Okrem bežných meteorologických udalostí však došlo ešte k jednej zaujímavosti.

Pred niekoľkými hodinami zachytili webové kamery pomerne výrazný Eliášov oheň. K udalosti došlo na vrchu Győrújbarát, ktorý sa nachádza južne od maďarského mesta Győr, kúsok od slovenských hraníc.

Eliášov oheň sa podarilo na tejto webovej kamere zachytiť už niekoľkokrát, no tentoraz išlo o jeden z najvýraznejších úkazov.

 

Ako informoval server idokep, tak Eliášov oheň sa vyskytol na konci antény visiacej v zornom poli webovej kamery.

Ako vzniká Eliášov oheň?

Eliášov oheň je zaujímavý atmosférický jav, ktorý súvisí s elektrostatickým poľom. Tento jav je druh elektrostatického výboja, ktorý sa vyskytuje na konci ostrých predmetov, ako sú kostolné veže, stožiare, špičky krídiel lietadiel a na ďalších ostrých predmetoch.

Eliášov oheň sa najčastejšie objavuje počas búrok. Je znakom vysokej intenzity elektrického poľa pred búrkou a zároveň znamená varovný signál vysokého nebezpečenstva úderu blesku.

 

Mechanizmus Eliášovho ohňa spočíva v ionizácii vzduchu okolo ostrého predmetu, keď je vystavený silnému elektrickému poľu. Elektrické pole spôsobí, že molekuly vzduchu okolo predmetu sa ionizujú a začnú emitovať svetlo, čo vytvára viditeľnú aureolu alebo svietiace efekty okolo týchto objektov. Tento efekt je najčastejšie pozorovaný počas noci alebo v súmraku, keď je kontrast medzi týmto svetlom a okolím najväčší.

Tento jav nie je v žiadnom prípade škodlivý ani nebezpečný, ale môže byť pre ľudí na palubách lietadiel alebo lodí fascinujúci.

Na webovej kamera maďarského serveru Idókép sa už vyskytol niekoľkokrát. Pomerne významný bol aj pred rokom, čo môžete vidieť na videu nižšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd