Webbov teleskop sa chystá na prelomovú misiu. Má objaviť mimozemský život

Webbov teleskop sa chystá na prelomovú misiu. Má objaviť mimozemský život
Veronika Sádovská

Nový vesmírny teleskop James Webba má pred sebou prelomovú misiu. Podľa vedcov je schopný objaviť známky života na vzdialených planétach. Podarí sa mu to?

Lisa Kalteneg, ktorá v súčasnosti vedie Kaplanov inštitút na Univerzite v Kopnell, pre The Telegraph povedala, že správam o existencii mimozemského života sa nevyhýbajú a že „James Webb“ bude nástrojom, ktorý by sa použil na nájdenie dôkazov pre život mimo našej planéty.

Po desaťročia ľudia hľadali známky života niekde tam vonku za hranicami našej planéty a neskôr aj slnečnej sústavy, a hoci sme v prítomnosti mimozemského života videli nejaké inteligentné výsledky, nič vedcov zatiaľ nepresvedčilo, že je to život mimo Zeme. To sa však za posledných pár rokov zmenilo, povedala Kalteneg.

 

Webbov teleskop môže priniesť zásadné objavy

Preto teraz máme tento úžasný teleskop Jamesa Webba. Je to najmocnejšia vec, akú kedy ľudstvo vytvorilo a naďalej poskytuje nové informácie o našej planéte a vesmíre. Bude zodpovedný za prvý objav mimozemského života?

Je to viac než možné. Kalteneg hovorí, že „James Webb“ sa snaží odhaliť biosignály, čo je odborný výraz pre „známky života“. Tieto známky života zahŕňajú metán produkovaný organizmami, ktorý môže poskytnúť dôkazy o mimozemskom živote mimo našej vlastnej slnečnej sústavy.

Kalteneg hovorí, že planéty obiehajúce okolo čierneho trpaslíka „Trarryst-1“ patria medzi najsľubnejšie. Zároveň tvrdí, že biosignály v plynoch týchto planét bude možné detekovať v najbližších 5 až 10 rokoch. Môže sa nám to zdať veľa, ale z pohľadu výskumníkov je 5 až 10 rokov veľmi krátky čas.

 

Je zaneprázdnený hľadaním života

Samozrejme, ak sa tieto tvrdenia ukážu ako pravdivé, bude to obrovský úspech. Teleskop Jamesa Webba je od jeho spustenia vo vesmíre doslova zaneprázdnený hľadaním mimozemského života a známok života na vzdialených planétach.

Webbov teleskop je pokračovateľom svojho predchodcu Hubleovho teleskopu. Na rozdiel od neho má dokonalejšie funkcie a dokáže zostrojiť úchvatné fotografie. Vyvíjali ho desiatky rokov a vo vesmíre je ešte len druhý rok. Aj tak už mnohých prekvapil svojimi dychberúcimi zábermi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Júlia
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd