Zima sa vracia: Do Álp mieri poriadna nádielka snehu. Počas Veľkej noci nasneží vyše 60 cm

Zima sa vracia: Do Álp mieri poriadna nádielka snehu. Počas Veľkej noci nasneží vyše 60 cm
Veronika Salayová

Zima nekončí, teda ešte nie v Alpách. Do tejto oblasti mieria veľmi výdatné zrážky, ktoré vo vyšších polohách prinesú aj veľké množstvo snehu. Počas Veľkej noci napadne až 60 cm snehu. 

Máte chuť si ešte poriadne zalyžovať na Veľkú noc? Do Álp mieri veľké množstvo zrážok, ktoré sa postarajú o bohatú zimnú nádielku počas veľkonočných sviatkov.

Snehu v Alpách aktuálne nie je málo, pretože najmä na južnej strane hôr sa v posledných týždňoch opakovane vyskytli zrážky, ktoré priniesli so sebou aj sneženie vo vyšších polohách. V najbližších dňoch sa táto situácia zopakuje a snehu tentoraz nebude málo. 

 

Veľkonočná lyžovačka v Alpách?

V južnom Švajčiarsku počas dnešného dňa v nadmorskej výške nad 1 500 metrov napadne 40 až 60 centimetrov nového snehu. Na severnú stranu Álp však zrážky nedorazia, pretože tam dominuje výrazný fénový efekt. 

Zrážok bude naozaj veľmi veľa. Do Veľkonočného pondelka spadne v južnom Švajčiarsku viac ako 200 litrov zrážok na meter štvorcový a v častiach francúzskych a talianskych Álp naprší viac ako 100 litrov zrážok na meter štvorcový. 

predpokladané množstvo zrážok v Alpách
predpokladané množstvo zrážok v Alpách, zdroj: Wetteronline

Hrozia zosuvy pôdy a záplavy

Keďže hranica sneženia pred sviatočnými dňami prudko stúpa, veľká časť zrážok spadne v kvapalnom skupenstve, čo znamená, že sa zvyšuje riziko záplav. Lokálne treba počítať aj so zosuvmi pôdy a uzavretými cestami najmä vo švajčiarskych Alpách. 

 

Vo vysokých nadmorských výškach južných Álp sa k už aj tak veľkým množstvám snehu pridá ďalšia poriadna nádielka. Množstvo čerstvého snehu však bude v nasledujúcich dňoch zvyšovať nebezpečenstvo pádu lavín. 

Ak sa teda náhodou vyberiete na veľkonočnú lyžovačku do Álp, situáciu ohľadom lavín nepodceňujte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd