Zimné počasie končí a veľmi mrazivé počasie ustúpi. Pozrite si, čo nás teraz čaká

Peter Minárik

Po kalamitnom snežení, ktoré zasiahlo mnohé regióny Slovenska zasiahla našu oblasť vlna mrazov, ktorá priniesla veľmi nízke teploty, ktoré klesali až pod -20 °C. Teraz však prichádza k zmene doterajšieho charakteru počasia a všetko sa zmení. Mrazy ustúpia a čaká nás sneženie.

Táto zima začala síce na našom území zimne, no tesne pred Vianocami dorazilo výrazné oteplenie, ktoré vygradovalo na prelome rokov 2022/2023, pričom sme zažili historicky najteplejší prelom rokov. Na prelome mesiacov však prišlo k zásadnému obratu a zima na naše územie konečne dorazila.

Jednotlivé vlny sneženia, ktoré prichádzali od severu priniesli kalamitu hneď do niekoľkých oblastí a pod snehom sa ocitlo prakticky celé stredné a východné Slovensko. Najviac snehu napadlo na severe, kde aj v nižších polohách napadlo viac ako meter snehu.

Po vlne sneženia sa vyčasilo a uplynulé dni na našom území zavládlo veľmi mrazivé počasie, pri ktorom klesali teploty až pod hranicu -20 °C. Takýmto mrazom však čoskoro odzvoní a chladné počasie sa výrazne zmierni. Mrazivé počasie však vystriedajú zrážky.

Mrazy sa zmiernia

Veľmi chladná bude ešte noc zo štvrtka na piatok. Teploty by mali na celom našom území klesať pod bod mrazu a v dolinách a v kotlinách sa môže ortuť teplomera dostať ešte na -12 až -18 °C.

V noci na sobotu budú už teploty oveľa miernejšie. Teploty poklesnú na -2 až -8 °C, no v dolinách a v kotlinách môžu teploty poklesnúť ešte aj pod -10 °C. V sobotu počas dňa však nad naše územie dorazí frontálny systém, ktorý ukončí vlnu mrazivého počasia a prinesie zrážky.

Po mrazoch príde sneženie

Chladný vzduch k nám pumpovala tlaková výš, ktorá sa teraz odsunie a umožní presadeniu sa tlakovej níže nad Pobaltím okolo ktorej k nám v sobotu počas dňa začne postupovať frontálny systém.

Ten prinesie takmer na celé Slovensko zrážky. Malo by sa jednať prevažne o sneženie, avšak na západnom Slovensku pôjde o zrážky kvapalné. Postupne sa aj v najnižších polohách stredného a východného Slovenska môže do snehu miešať aj dážď. 

Zrážky by mali doraziť v sobotu okolo poludnia, no netreba očakávať žiadnu snehovú kalamitu. Sneh by mal napadnúť najmä v Žilinskom a v Prešovskom kraji, kde napadne prevažne do 5 cm nového snehu. Viac snehu by mohlo napadnúť v okolí hôr a to do 10 cm čerstvého snehu.

očakávaná snehová nádielka
očakávaná snehová nádielka

Už v nedeľu dopoludnia by mali zrážky na našom území ustať a vrátiť by sa malo stabilné počasie. Očakáva sa, že od západu sa nad naše územie rozšíri ďalšia oblasť tlakovej výše, ktorá prinesie stabilné, jasné počasie.

Na rozdiel od uplynulých dní by však táto tlaková výš nemala priniesť tuhé mrazy a očakáva sa skôr miernejšie počasie. Počas dňa by zároveň mohli teploty stúpať vysoko nad bod mrazu. Vývoj na február deň po dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd