Do soboty spadne až 100 mm zrážok a prídu jarné povodne

Peter Minárik
Pred nami je mimoriadne nepriaznivých 72 hodín. Počasie aj na našom území ovplyvní stacionárny front, ktorý prinesie výdatné zrážky.

Nasledujúce dni budeme na našom území potrebovať dáždniky. Najlepšie však urobíte ak zostanete doma, prípadne v interiéri. Pred nami je totiž ďalší vrtoch počasia. Po mimoriadne teplom začiatku apríla, ktorý vystriedali naopak mrazy a sneženie aj v nižších polohách počas druhej polovice apríla, prinesie záver tohto mesiaca výdatné zrážky, ktoré vyvolajú jarné povodne.

Počasie ovplyvňuje rozsiahly stacionárny front

Na našom území už začalo pršať, no v nasledujúcich hodinách budú zrážky výraznejšie intenzívnieť. Naprieč Európou sa až nad Atlantik bude tiahnuť výrazný front, ktorý sa vlní a postupuje veľmi pomaly. Tento front tak má skôr stacionárnu povahu a na ňom sa budú tvoriť jednotlivé zrážkové vlny. V dôsledku toho, že sa front bude posúvať veľmi pomaly čakajú viaceré oblasti Európy povodne.

Európu čakajú mimoriadne výdatné zrážky

Tento front prinesie veľmi intenzívne zrážky aj na naše územie. Najintenzívnejšie by mali byť v priebehu piatka, kedy za 24 hodín môže v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier spadnúť až 80 litrov zrážok na meter štvorcový.

Celkovo by na našom území malo od štvrtka do soboty spadnúť 50 až 100 mm, lokálne až okolo 130 mm zrážok. Výdatné zrážky očakávajú aj v Európe. V Taliansku, v Slovinsku a v Chorvátsku sa pripravujú na povodne. Tu by mali byť zrážky najintenzívnejšie.

Povodne sú takmer isté

Najmenej zrážok by na našom území malo spadnúť v oblasti západného Slovenska, kde sa zrážkové úhrny budú pohybovať len okolo 10 až 30 mm. V týchto oblastiach sú pritom zrážky najviac potrebné. Na západe totiž panuje sucho a veľký deficit zrážok. V Hurbanove chýba aktuálne 20 mm zrážok, ale v Bratislave chýba v porovnaní s dlhodobým priemerom až 85 mm zrážok. Práve tu by mali byť zrážky najslabšie.

Naopak, najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú na Kysuciach, Orave a v oblasti Tatier. Na Orave pritom panuje výrazný prebytok zrážok a to až okolo 70 mm. 

Zatiaľ čo teda v Bratislave, kde je najsuchšie sa očakáva aj najmenej zrážok, tak v Oravskej Lesnej, ktorá patrí k najvlhším lokalitám od začiatku roku má spadnúť najviac zrážok.

Zdôrazniť musíme ešte jeden výrazný fakt. Na horách stredného Slovenka sa totiž naďalej nachádzajú výrazné snehové zásoby a povodia sú už pomerne nasýtené. Na vzostup tokov tak nebudú vplývať nielen výdatné zrážky, ale aj topiaci sa sneh. 

S takmer určitosťou dnes môžeme povedať, že stupne povodňovej aktivity dosiahnu toky na Orave, Liptove a na Kysuciach. Hladiny riek môžu vystúpiť až na 3. povodňový stupeň.

Vývoj vo Vašej oblasti sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd