Prívalové zrážky zasiahli aj susedné Česko

Peter Minárik
Silné dažde a búrky, ktoré zasiahli Českú republiku v pondelok podvečer a ktoré pokračovali až do utorkového rána, spôsobili komplikácie v doprave.
V Prahe najviac škôd prívalové dažde spôsobili v Michli, Nusliach a v centre. V Michli sa kvôli podmáčanej ​​vozovke vytvoril v ulici Na Krivine veľký kráter, potvrdila Novinkám.cz policajná hovorkyňa Hana Jeřábková.

Po prudkom daždi čerpali hasiči vodu asi na 30 miestach. Zatopený bol aj vestibul metra A v stanici Mostík na Václavskom námestí a Divadlo ABC.
Voda z prívalového dažďa zaplavila Divadlo ABC tento rok už tretíkrát. Prvýkrát sa to stalo 27. mája a potom 7. júla. Opäť bolo vytopené celé zázemie, kancelárie, herecké šatne aj sklady kulís.

Středočeskí hasiči likvidovali predovšetkým popadané stromy alebo čerpali vodu z pivníc. Vyrážali ku zhruba stovke prípadov.
V Příbrami napríklad voda natiekla do pivnice opatrovateľského domu.
Najčastejšie hasiči zasahovali pri stromoch a konároch spadnutých na vozovku alebo čerpali vodu zo zatopených priestorov. V odstraňovaní popadaných stromov pokračovali v utorok ráno na Kladensku, Rakovnicku, Kolinsku a Příbramsku, informovala hovorkyňa krajských hasičov Lenka Kostková.

Na Příbramsku napršalo počas posledných 14 hodín 86 milimetrov zrážok. Rieka Klabava vystúpila na druhý stupeň, na Litavce platil ráno prvý povodňový stupeň.

Juhočeskí hasiči zaznamenali do utorkovej šiestej hodiny ráno takmer štyridsať výjazdov, uviedla hovorkyňa Vendula Matějů. Odpratávali popadané stromy a čistili upchaté kanály. Najviac búrka zasiahla Českobudějovicko. V Hlubokej nad Vltavou spadol strom na trakčné vedenie na železničnej trati, doprava bola zastavená.

Podľa českobudějovického meteorológa Jaroslava Hintermüllera na niektorých miestach spadlo až 67 milimetrov zrážok. Niekde ale pršalo sporadicky, v Kremži na Českobudějovicko to boli len dva milimetre.

Hasiči na Vysočine evidovali kvôli búrke cez tridsať zásahov, najviac na Trebíčsku, Pelhřimovsku a Žďársku. Prevažne čerpali vodu zo zatopených pivníc, odstraňovali stromy padnuté na vozovky. V Hostětice na Jihlavsku začal po údere blesku horieť strom.

"Všetky udalosti, u ktorých sme doteraz v súvislosti s počasím zasahovali, sa obišli bez zranení osôb," zhrnula hovorkyňa hasičov Petra Musilová.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd