Začiatok týždňa bude teplý, ale dorazia búrky

Peter Minárik
Naše územie sa bude nachádzať v teplom, ale vlhkom vzduchu. Práve vlhkosť celé počasie pokazí. Hrozia totiž búrky, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie.

Máme tu ďalší pracovný týždeň a ani tento nebude bez búrok. Na pocit síce bude teplo, ale príjemné teploty budú kaziť búrky, ktoré sa začnú objavovať v noci na utorok a zintenzívnia sa v priebehu utorka. Búrky by mali potrápiť predovšetkým oblasti hôr a treba sa tak mať pred nimi na pozore. Prinesú prívalové zrážky a vyskytnúť sa môže aj krupobitie.

Vlhké počasie prinesie búrky

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Dánskom. Súčasne sa však vo vyšších vrstvách nachádza oblasť nižšieho tlaku vzduchu a z Pobaltia sa cez slovensko-ukrajinské pohraničie až nad Balkán tiahne oklúzny front, ktorý do našej oblasti prinesie vlhkosť. 

Teplý a vlhký vzduch - to je ideálna kombinácia v lete pre vznik búrok. Takýto vzduch sa totiž veľmi dobre labilizuje a v labilnom vzduchu stačí potom už len nejaký ,,spúšťač,, konvekcie a búrky sú na svete. Nadchádzajúce hodiny sa tak opäť vrátia búrky aj na naše územie, no nakoľko sa v našej oblasti nebude nachádzať nejaký výraznejší ,,spúšťač,, konvekcie, napríklad v podobe studeného frontu, tak búrky síce budú vznikať, no ich organizácia bude chaotická. 

Búrky čakajte najmä v oblasti hôr

Prvé búrkové bunky by sa mali objaviť ešte v pondelok predovšetkým v Banskobystrickom kraji. Výraznejšie by však búrkové bunky mali vznikať v noci na utorok a to predovšetkým na strednom Slovensku. Búrky by sa počas noci mohli vyskytnúť na viacerých miestach Banskobystrického a Žilinského kraja a v priebehu utorňajšieho dňa ich počet bude narastať aj na zvyšku nášho územia.

V priebehu denných hodín v utorok totiž bude dochádzať vďaka prehrievaniu k ďalšej labilizácii vzduchu. Ako vidieť na nižšie priloženej mape, tak najvýraznejšie hodnoty instability sa očakávajú na strednom Slovensku.

Búrky počas noci na utorok budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami. Počas utorka bude ich počet narastať a neskôr hrozia búrky aj v Trenčianskom a Prešovskom kraji a aj čiastočne v Košickom kraji.

Búrky by mali v utorok vznikať najmä v oblasti hôr, na ktoré sa budú aj viazať. Ich pohyb tak bude pomalý, čo môže priniesť výraznejšie zrážkové úhrny. Búrky by mali byť chaoticky organizované, čo budete na radare môcť sledovať v podobe početných búrkových buniek. Tieto bunky sa môžu v rámci orografie na seba naviazať a vytvoriť by tak mohli výraznejšiu búrkovú bunku, ktorá by mohla opustiť hory a presunúť sa aj nad niektorú z nížin, kde by však mala zanikať.

Na mape očakávaných zrážkových úhrnov počas utorka vidieť, že sa zrážky očakávajú najmä v oblasti stredného Slovenska.

 

V priebehu stredy by sa búrková situácia na našom území mala postupne upokojiť. Dobrou správou je, že nás čakajú opäť teplotne nadpriemerné dni, pri ktorých budú teploty prekonávať letnú hranicu +25°C.

To, ako to vyzerá s búrkami vo Vašej oblasti si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd