7 obetí hlási Taliansko. Extrémne počasie bičuje Alpy aj Jadran

Taliansko Peter Minárik

Už 7 obetí si vyžiadalo dnešné vyčíňanie počasia v oblasti Stredomoria. Najhoršie dopadlo Taliansko a v pohotovosti sú už aj Alpy, kde v noci príde až 100-ročná voda.

Nad Stredomorím sa uplynulé dni prehlbovala výrazná tlaková níž. Táto tlaková níž sa v priebehu dnešného dňa dostala nad Alpy a počas noci bude postupovať cez Nemecko smerom k severu. 

Táto tlaková níž má dominantný vplyv aj na počasie u nás. Dnes priniesla mimoriadne vysoké teploty a v noci prinesie silný nárazový vietor.

 

Ten však vystrája najmä v Taliansku a pri Jadrane, kde si vyžiadal už niekoľko obetí.

Stredomorie sužuje Sirocco

Sirocco je silný južný vietor, ktorý veje z Afriky, cez Stredomorie do Európy. Jeho rýchlosť môže presahovať nárazy až 100 km/h a tak sa aj dnes v Taliansku a pri Jadrane deje.

Vietor po celom Taliansku vyvracia stromy a neobišiel ani hlavné mesto Rím.

Intenzívny vietor však nesužuje len Taliansko, ale aj Chorvátsko. V oblasti Labinu na Istrii namerali namerali náraz vetra o sile až 39,7 m/s.

Silný vietor prináša do oblasti Jadranu silné vlnobitie. V severnom Jadrane dosahujú vlny výšku až cez 5 metrov.

7 obetí v Taliansku

Padajúce stromy si už vyžiadali niekoľko obetí. Nevystrája však len vietor, ale aj intenzívny dážď a búrky, ktoré sa dnes vyskytujú v Taliansku. V tejto oblasti len počas dnešného dňa udrelo už cez 200 000 bleskov. Výdatné zrážky spôsobili zosuvy pôdy, ktoré zabili štyroch ľudí.

Prezident Veneta Luca Zaiou vyhlásil krízovú situáciu. V niektorých oblastiach už spadlo 500 mm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd