AKTUALITA: O niekoľko minút zasiahne Filipíny supertajfún

Filipíny Peter Minárik

Je oveľa intenzívnejší ako hurikán Florence, ktorý aktuálne vystrája na pobreží USA. Tajfún Mangkhut dosahuje silu tajfúnu 5. kategórie. 

Filipíny okolo 20:00 nášho času zasiahne oko supertajfúnu Mangkhut, ktorý aktuálne dosahuje silu 5. kategórie.

Vietor dosiahne rýchlosť cez 250 km/h

Tajfún na kategóriu supertajfúnu, vietor so silou cez 250 km/h, zosilnel pred pobrežím Filipín. Takúto silu tajfúnu môžeme prirovnať tornádu 4. kategórie alebo hurikánu 5. kategórie.

Tajfún by už o pár minút mal zasiahnuť severnú časť Filipín a postupne by mal postupovať smerom nad Juhočínske more. Počas prechodu Filipínami zoslabne na tajfún 3. kategórie, no postupne by mal opäť nad morom narásť na tajfún 4. kategórie.

Tlak v strede tajfúnu klesol na 900 hPa a vietor by Filipíny mal bičovať s nárazmi 250 až 290 km/h.

Filipínci varujú

Filipínski meteorológovia varujú severné pobrežie, kde vydali štvrtý signálny stupeň. Prílivová vlna môže dosiahnuť výšku až 5 metrov.

Tento tajfún je možné prirovnať k tajfúnu Haiyan, ktorý si v roku 2013 vyžiadal v centrálnej časti Filipín cez 7300 mŕtvych.

Najvážnejšia situácia bude na severe Filipín, no obavy platia v celej oblasti Filipín. Tajfún okrem vetra prinesie aj výdatné zrážky, ktoré môžu spôsobiť zosuvy pôdy a rozsiahle povodne. 

Tajfún ohrozí Čínu

Tajfún by mal Filipíny opustiť počas našich zajtrajších ranných hodín. Smerovať by mal nad Juhočínske more, kde ako sme uviedli by mal opäť silnieť.

V priebehu pondelka môže ohroziť juhovýchodnú Čínu.

Tajfún by mal doraziť niekde do oblasti medzi Hong Kongom a ostrovom Hainan. Ak by zasiahol priamo Hong Kong, môže spôsobiť ohromné škody.

LIVE: Prenos z tajfúnu Mangkhut

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd