AKTUALIZOVANÉ: Erupcia sopky na Kanároch pokračuje. Láva už pohltila 100 domov

Veronika Salayová

Na Kanárskych ostrovoch v nedeľu popoludním vybuchla sopka Cumbre Vieja. Sopky vychrlila množstvo popola a lávy. Erupcia pokračuje aj dnes a láva z viacerých strán steká do obytných oblastí, kde už pohltila okolo100 domov.

V nedeľu o 15.15 hod. miestneho času došlo k erupcii sopky Cumbre Vieja na ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch. Tesne po erupcii vystúpil do vzduchu obrovský stĺp dymu a následne sa začala valiť láva po viacerých stranách vulkánu.

Pred samotnou erupciou sa seizmická aktivita zintenzívnila okolo hrebeňa sopečného krátera Cumbre Vieja, kde bolo zaznamenaných až 130 intenzívnych otrasov. 

Seizmická aktivita na v okolí sopky naďalej pokračuje a bolo zaznamenaných ďalších 15 zemetrasení s magnitúdou menšou ako 3,0. 

Láva steká do obytných oblastí

Po výbuchu sa vytvorili dve sopečné trhliny a osem otvorov, cez ktoré uniká láva. Tá ohrozuje miestnych obyvateľov, pretože láva sa dostáva aj do obytných oblastí. 

Láva doposiaľ zničila 100 domov v dedine El Paso a niekoľko ciest. Navyše horúca láva spôsobila aj požiar kríkov a lesného porastu. 

Láva sa teraz blíži k susednej dedine Los Llanos de Aridane, kde sú ohrozené stovky domov. Tu obyvateľov evakuujú pred možným nebezpečenstvom.

 

Zatiaľ úrady evakuovali 5000 obyvateľov vrátane 500 turistov a je možné, že počet evakovaných osôb sa zvýši na 10 000. 

Situáciu bezpečnostné zložky monitorujú. Vláda informovala, že doposiaľ nebol nikto zranený. 

Posledná veľká erupcia v tejto oblasti - jednej z najaktívnejších sopečných oblastí na Kanárskych ostrovoch - nastala v roku 1971, kedy zomrel jeden človek. 

SPRÁVU SME AKTUALIZOVALI O 14.00 HOD.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd