AKTUÁLNE: V Česku pre vietor vyhlásili kalamitný stav

Peter Minárik

Eberhard už naplno vystrája u našich západných susedov. Na juhu krajiny vyhlásili kalamitný stav. Ďalšie oblasti pribúdajú.

Silný vietor naplno úraduje v Čechách, kde láme elektrické vedenia, strháva strechy a vyvracia stromy. Silný vietor zosiluje smerom k východu krajiny.

Energetici na juhu Česka vyhlásili kalamitný stav, keď len v priebehu dvoch hodín sa bez dodávok elektrickej energie ocitlo 11 500 domácností a ďalšie domácnosti rýchlo pribúdajú. Po celom Česku je podľa spoločnosti ČEZ bez elektriny už 20 000 domácností. Najviac je zasiahnuté Českokrumlovsko a Jindřichohradecko. 

,,Počet porúch v distribučnej sieti sa v posledných hodinách prudko zvýšil. Aktuálne evidujeme len na juhu Čiech 19 porúch na vedení vysokého napätia,, uviedla hovorkyňa E.ON Martina Slavíková. 

Hovorca ČEZ-u uviedol, že na vedení vysokého napätie majú 30 porúch a desiatky sú na vedeniach nižších stupňov. 

Hasiči len medzi 17:00 až 20:00 mali celkovo 357 výjazdov k popadaným stromom a k strhnutým strechám.

Správca železničnej dopravnej cesty uvádza, že aktuálne je na zhruba 25 železničných úsekoch prerušená vlaková doprava pre popadané stromy na trati a strhnuté trakčné vedenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd