Alpy môže zasiahnuť až 100-ročná povodeň. Začalo pršať

Alpy Peter Minárik

V oblasti Álp začalo výrazne pršať, no v nasledujúcich hodinách dážď naberie na intenzite. Úrady sú už teraz v pohotovosti a pripravujú sa na najhoršie. 

V týchto chvíľach prší na mnohých miestach strednej Európy a to vrátane nášho územia. Počasie totiž ovplyvňujú hneď dva frontálne systémy pri sebe, ktoré sa vlnia a generujú tak výraznejšie zrážky.

V oblasti Álp však bude situácia ešte horšia, nakoľko sa nad severným Talianskom prehĺbi tlaková níž, ktorá bude zo Stredomoria a Jadranu pumpovať nad Alpy vlhký vzduch. Alpy čakajú výdatné zrážky.

V Alpách môže spadnúť až 300 mm

Až do utorka bude v Alpách intenzívne pršať. Najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú počas nedele, no neutíchnu až do utorka.

Už sobotňajších dážď zasýtil povodia a rozvodnil hlavne malé horské potoky. Pršať by malo až do utorka a zrážky do celej oblasti Álp prinesú výdatné úhrny , ktoré môžu presiahnuť aj 300 mm.

Úrady sa pripravujú na povodne

Meteorológovia vydali najvyššie výstrahy 3.stupňa, ktoré platia vo Švajčiarsku, v Taliansku, ale aj v Rakúsku.

Hydrológovia neustále modelujú očakávaný vývoj na nasledujúce hodiny a pre rakúsky portál Kleinezeitung.at sa vyjadrili, že hladiny vodných tokov môžu dosiahnuť úroveň 30 až 100-ročnej povodne.

Najväčšie problémy sa očakávajú v povodí riek Dráva, Gail a Moll. Záchranné zložky už vykonávajú protipovodňové opatrenia, stavajú hrádze a plnia vrece s pieskami. Pripravení sú aj hasiči, ktorí budú odčerpávať vodu zo zaplavených oblastí.

Rakúšania vypúšťajú vodné nádrže, aby zachytili povodňovú vlnu. Nádrž Völkermarkter je aktuálne až o 4 metre nižšia ako je bežné. Nádrž Ferlach je vypustená na najnižšiu úroveň v histórii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd