Astronómovia pozorovali kozmický balet. Päť planét „tancovalo“ okolo oranžového trpaslíka

Dominik Cenkner

Unikátny planetárny systém, ktorý sa nachádza asi 200 svetelných rokov od Zeme, je domovom šiestich exoplanét – päť z nich je „uväznených“ v podivnom tanci. Ich obežné dráhy sa riadia pravidelným vzorcom, a to aj napriek tomu, že majú rozdielne veľkosti a hustotu.

Objav tak spochybňuje predstavy astronómov o existujúcich druhoch planetárnych systémov i o tom, ako takéto sústavy vznikajú.

Päť zo šiestich exoplanét na obežnej dráhe okolo hviezdy TOI-178 je vo vzájomnej pravidelnej orbitálnej rezonácii. Uvádza to článok zverejnený v časopise Astronomy & Astrophysics. Ako unikátny a pozoruhodný jav to je, lepšie ukáže až detailnejší popis.

Keď planéta najbližšia svojej hviezde dokončí 18 obehov okolo nej, susedná planéta za rovnakú dobu dokončí 9 obehov. Tretia planéta dokončí 6, štvrtá 4 obehy a piata 3. Nie, nejde o numerológiu, ale o reálny pohyb vesmírnych telies.

Hlavným autorom práce je Adrien Leleu, vedec z projektu CHEOPS na Ženevskej univerzite. Spočiatku si spolu s kolegami mysleli, že vidia dve planéty obiehajúce okolo hostiteľskej hviezdy na rovnakej obežnej dráhe. Niečo im v tom však nesedelo.

Rozhodli sa preto k následným pozorovaniam využiť družicu CHEOPS Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a pozemný nástroj ESPRESSO z Európskeho južného observatória. Vďaka tomu zaznamenali šesť exoplanét a charakterizovali aj ich obežné dráhy.

Astronómovia tak teraz budú musieť prísť na to, ako sa systém sformoval. Okrem toho musia zistiť, či sa niektoré z planét utvorili ďalej a pomaly sa niesli dovnútra.

Zaujímavé je aj to, že v systéme TOI-178 by mohli byť aj iné, vzdialenejšie planéty, ale tie zatiaľ vedci neobjavili. Mohol by im v tom pomôcť extrémne veľký teleskop ESO, ktorý by mal začať fungovať ešte v priebehu tohto desaťročia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd