Austrália počká do marca na zrážky, aby pomohli uhasiť požiare

Austrália počká do marca na zrážky, aby pomohli uhasiť požiare
Austrália Veronika Salayová

Austrálske orgány sa dnes vyjadrili, že počkajú do marca, kedy sa očakáva dostatočné množstvo zrážok na to, aby priniesli úľavu od dlhotrvajúcich požiarov a sucha. 

Na východnom pobreží Austrálie horí okolo 100 požiarov. Orgány, ktoré sa s nimi bojujú, počítajú s tým, že väčšina lesných požiarov prestane horieť až vtedy, keď zaprší a zrážky budú dostatočne intenzívne na to, aby ich natrvalo uhasili. 

Austrálsky úrad pre meteorológiu uviedol, že existuje 50 % šanca, že väčšina východného územia krajiny dostane priemerné zrážky od 1. marca do 30. mája.

Meteorológovia zároveň dodali, že zrejme na trvalé uhasenie všetkých požiarov to stále nebude dosť. Uviedli, že bude potrebných až niekoľko mesiacov nadpriemerných zrážok. 

Daždivé počasie v týchto dňoch prinieslo krátku úľavu do oblastí, ktoré sú zasiahnuté požiarom, avšak spolu s búrkami prišlo aj riziko bleskov, ktoré by mohli založiť nové požiare.

Dlhotrvajúcicmi požiarmi a zhoršenou kvalitou vzduchu v metropolách ako Sydney a Melbourne výrazne utrpel aj cestovný ruch v krajine.

Najvyšší austrálsky orgán cestovného ruchu odhaduje, že kríza súvisiaca s požiarmi stálo cestovný ruch takmer 1 miliardu dolárov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd