Austráliu znova sužujú horúčavy: Znova zúria požiare

Veronika Sádovská

Teploty sa v niektorých častiach Austrálie znova šplhajú poriadne vysoko. V pamäti všetkých ostali hrozivé obrazy z posledných požiarov. Zopakujú sa?

Veľká časť Austrálie práve zažíva extrémne vysoké teploty. Tie už prekročili hodnotu +40 °C a budú sa šplhať ešte vyššie. V Port Augusta a Coober Pedy namerali včera až +46 °C.

Na mnohých miestach južnej Austrálie, Nového Južného Walesu a Viktórie už vydali zákaz kladenia ohňov. Severne od Adelaide už počas piatka zhorelo vyše 650 hektárov trávy. 

V Coober Pedy žijú mnohí obyvatelia pod zemou, vo vykopaných obývacích priestoroch, tí sú relatívne v bezpečí od požiarov aj od horúčav. Oveľa viac sa boja o obyvateľov žijúcich v klasických domoch a bytoch. 

V niektorých častiach Nového Južného Walesu už teraz padali teplotné novembrové rekordy. Okrem maximálnych denných teplôt sa zvýšili aj minimálne nočné teploty. 

Aj východne od hraničného mesta Deniliquin už stihol zúriť požiar. Zhorela asi 416 hektárov lesa a trávy v parku Myrtle Park. úrady vyzývajú občanov, aby sledovali svoje okolie, mali pripravené protipožiarné plány a takisto zabezpečili svoje domy proti požiarom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd