Austrálske požiare spôsobili, že v Tichomorí rozkvitli riasy v nevídaných rozmeroch

Peter Minárik

Austrália sa ešte aj tento rok spamätáva z následkov mohutných požiarov, ktoré krajinu sužovali posledné dva roky. Požiare sú však do dnes predmetom štúdii a výskumov. Jedna taká bola publikovaná v uplynulých dňoch.

Rekordné austrálske požiare, ktoré v rokoch 2019 a 2020 sužovali mnohé oblasti predovšetkým východnej Austrálie viedli k rozsiahlemu rozkvetu rias v Tichom oceáne.

Štúdia, ktorú uskutočnil medzinárodný tím vedcov je prvou, ktorá jednoznačne spojila reakciu morských organizmov s požiarmi.

Zistilo sa totiž, že morské organizmy vyživujú pyrogénne, železné aerosóly. Pyrogénne aerosóly vznikajú pri spaľovaní stromov, trávy a iných foriem biomasy.

Aerosólové častice sú dostatočne ľahké na to, aby sa mohli vo vzduchu prenášať aj mesiace a často na dlhé vzdialenosti.

Častice z austrálskych požiarov v rokoch 2019 až 2020 ,,oplodnili,, vodu a poskytli jej živiny, ktoré viedli k rozkvetu rias v rozsahu, ktorá je v tejto oblasti nezvyčajná.

Tento objav vyvoláva otázky o tom, akú dôležitú úlohu môžu mať požiare pri podpore rastu mikroskopických morských rias, známych ako fytoplanktón.

Riasy absorbujú veľké množstvo klímu otepľujúceho oxidu uhličitého zo zemskej atmosféry prostredníctvom fotosyntézy a tvoria základ potravinovej siete oceánu.

Riasy, ktorých rast podporili austrálske požiare boli také intenzívne a rozsiahle, že následné zvýšenie fotosyntézy by mohlo dočasne kompenzovať značnú časť emisií CO2, ktoré požiare produkovali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd