Búrky dnes budú spôsobovať aj škody. Kde hrozia najsilnejšie búrky ?

Peter Minárik

Večer a v noci zasiahnu Slovensko veľmi silné búrky. Pred dnešnými silnými búrkami varuje aj meteorologická služba Estofex, ktorá vydala pre náš región výstrahu až 2. stupňa.

Zatiaľ čo teploty na našom území začali stúpať, tak už na večer sa čaká výrazné zhoršenie počasia, ktoré prinesie veľmi intenzívne búrky. Tie môžu spôsobovať aj škody.

Veľmi silné búrky však nehrozia len na našom území, ale aj v mnohých ďalších štátoch strednej Európy.

Silné búrky sa budú vytvárať na čele studeného frontu, ktorý bude postupovať cez strednú Európu. S mimoriadne silnými búrkami počíta aj meteorologická služba Estofex.

Tá očakáva najsilnejšie búrky na severnej strane Álp, v oblasti Moravy, Poľska a severozápadnej polovice Slovenska. Predovšetkým na severe Álp v Rakúsku sa môžu vytvárať až supercelárne búrky, ktorý môžu prinášať krúpy a dokonca existuje pravdepodobnosť aj možného tornáda.

Intenzívne búrky by v podvečerných hodinách mali vytvoriť líniu búrok na čele ktorej sa očakávajú nárazy vetra s rýchlosťou až cez 20 m/s.

Táto línia silných búrok večer, okolo 20:00 dorazí aj na naše územie. Búrky budú postupovať z Moravy a z Rakúska nad Záhorie a severozápadné Slovensko. Na čele búrok počítajte so silnými nárazmi vetra a následne s vysokou bleskovou aktivitou a s prívalovými zrážkami.

V priebehu noci by búrky na čele studeného frontu mali postupovať cez naše územie smerom k východu a s búrkami treba počítať až do stredajších ranných hodín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd