Búrky skončili. Spadlo množstvo vody a udrelo cez 15 000 bleskov

Peter Minárik

Dnešné búrky sú minulosťou, no napriek tomu sa postarali o poriadne osvieženie v mnohých oblastiach nášho územia. Od zajtra bude opäť teplo.

Dnes sa prerušila séria teplého a horúceho počasia. Počasie na našom území ovplyvnil studený front, ktorý sa postaral o búrky na mnohých miestach nášho územia.

Najviac sa blýskalo na severozápade Slovenska, kde blesková aktivita dosahovala aj 5 úderov bleskov na km2. Naopak búrky obišli naše hlavné mesto, ako aj juh stredného Slovenska, či niektoré oblasti východu nášho územia. Mapa dnešných zaznamenaných bleskov pekne ukazuje, v ktorých oblastiach sa dnes vyskytli búrky.

Búrky sa vyskytovali už od skorého rána. Búrky zobudili obyvateľov Žilinského kraja. Najvýraznejšia búrková línia však nad naše územie dorazila v priebehu popoludnia a prehnala sa mnohými oblasťami nášho územia.

Dnešné búrky sa postarali o výdatné zrážky. Najviac spadlo na severe v okolí Čadce, kde sa vylial potok a búrka spôsobila prívalovú povodeň. Presné úhrny však nie sú známe, nakoľko prevažná časť zrážok spadla v oblasti hôr, kde sa nenachádza zrážkomerná stanica. Podľa radarových odrazivostí však mohlo spadnúť aj 100 mm.

Druhý najvýraznejší zrážkový úhrn zaznamenala zrážkomerná stanica SHMÚ v Dlhoni na severovýchode Slovenska a trojicu uzatvára Vyšná Slaná na západe Košického kraja.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd