Cez víkend sa vráti zima. Sneh sa objaví aj v nížinách

Peter Minárik

Máme za sebou pomerne teplý víkend, ktorý priniesol vysoké teploty. Tie však nateraz skončili a predpovede nenaznačujú nič pozitívne. V priebehu víkendu hrozí vpád studeného vzduchu a vrátiť by sa mohol sneh. 

Uplynulý víkend priniesol na naše územie veľmi vysoké teploty. V porovnaní s dlhodobým normálom boli víkendové teploty o 5 až 10°C vyššie ako je dlhodobý teplotný normál. Takéto teplé počasie využili mnohí z Vás na jarné upratovanie. No ak ste si mysleli, že už bude len teplejšie a takýchto víkendov bude viac, tak sa treba mať na pozore. 

Predpovede totiž naznačujú, že sa počas víkendu citeľne ochladí a vráti sa zima.

Ochladenie o viac než 10°C

To, že sa na naše územie chystá vpád studeného vzduchu, ktorý by mal priniesť výrazné ochladenie sme naznačovali už v našom včerajšom článku. Pravdepodobnosť však nebola ešte vysoká. Odvtedy však numerické predpovedné modely situáciu opäť niekoľkokrát vyhodnotili a dnes môžeme povedať, že ochladenie je už vysoko pravdepodobné.

Vidieť to aj na nižšie priloženom ansámbly z numerického modelu GFS. Ansámbel spája jednotlivé behy numerických modelov a ako vidieť, ochladenie počas víkendu je jednoznačné. Zo soboty na nedeľu by sa v hladine 850 hPa, čo je v prepočte výška okolo 1500 m n.m. malo ochladiť aj o viac než 10°C.

Toto ochladenie sa samozrejme prejaví aj v nižších polohách.

Vrátiť by sa mohli celodenné mrazy

Ochladzovať by sa malo zo soboty na nedeľu. Podľa aktuálnych numerických výpočtov, by nedeľňajšie maximálne teploty nemali na severe nášho územia stúpať nad bod mrazu. Maximálne denné teploty by sa v nedeľu mali pohybovať od -3°C na severe po +4°C na juhu územia.

Okrem toho by sme sa mali nachádzať v chladnejšom, severovýchodnom prúdení, ktoré by malo byť zároveň aj vlhšie, čo by prinieslo zrážky. Tie by aj v najnižších polohách mali byť vo forme snehu.

Predpoveď na víkend tak črtá návrat chladnejšieho počasia. Takéto vpády studeného vzduchu sú v marci pomerne bežné a vyskytnúť sa ojedinele môžu aj v apríli. So zimou tak stále počítajte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd