Chorvátsko hlási teplotný rekord. Dubrovník nameral 30°

Dubrovník Peter Minárik

Chorvátski meteorológovia potvrdili nový celoštátny teplotný rekord. Nedeľa bola mimoriadne teplá a na juhu krajiny namerali cez 30 °C.

Chorvátsky štátny meteorologický úrad potvrdil teplotný rekord v Chorvátsku. Ten padol ešte v nedeľu v Dubrovníku. Na letisku Ćilipi namerali +29,5 °C, ale v časti Gorica teplota prekonala hranicu +30 °C a zastavila sa na +30,3 °C.

+30,3 °C, ktorých bolo nameraných v Dubrovníku je vôbec najvyššia aprílová teplota zaznamenaná v Chorvátsku vôbec a rekord bol prekonaný s poriadne veľkým rozdielom.

Doteraz najvyššia aprílová teplota bola nameraná 22. apríla v roku 2000 na úrovni +26,3°C. Rekord z nedele tak pokoril starý rekord o 4°C.

Ak si zároveň myslíte, že tridsiatky sú pri Jadrane na jar bežné, tak ste na veľkom omyle. Nedeľňajšia tridsiatka pokorila aj ďalší chorvátsky rekord. Ide o najskoršiu tridsiatku v histórii. Doteraz bol najskorší dátum prvého horúceho dňa, teda dňa kedy teplota prekoná hranicu +30°C, 20. máj roku 2009. Priemerný dátum prvého dňa, kedy teplota prekročí hranicu +30°C je v Dubrovníku 23. júna. 

Na Balkáne však bolo ešte teplejšie. V Čiernej Hore namerali v letovisku Bar +31,4°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd