Čína sa snaží o postupné vyradenie jednorazových plastov

Čína sa snaží o postupné vyradenie jednorazových plastov
Čína Veronika Salayová

Jeden z najväčších producentov plastu začal podnikať prvé kroky v boji proti plastovému znečisteniu. 

Čína sa rozhodla pre obmedzenie výroby, predaja a celkového používania plastových výrobkov na jedno použitie. Týmito postupnými krokmi chce veľmoc riešiť jeden z najväčších environmentálnych problémov krajiny.

Obrovské množstvá nespracovaného plastového odpadu sa ukladajú na skládky alebo ukladajú do riek, čo radí Čínu k najväčším plastovým znečisťovateľom.

Čínska národná komisia pre rozvoj a reformu a ministerstvo ekológie a životného prostredia uviedli, že plastové tašky budú zakázané vo všetkých hlavných čínskych mestách a od roku 2022 vo všetkých mestách.

Postupne sa vyradia aj ďalšie predmety ako plastové kuriérske balíčky, plasty používané v potravinách a pod.

Reštauračnému priemyslu sa zakazuje používať slamky na jedno použitie. Do roku 2025 musia mestá v Číne znížiť spotrebu plastových predmetov na jedno použitie v reštauračnom priemysle o 30 %.

Niektoré regióny a odvetvia budú tiež čeliť obmedzeniam vo výrobe a predaji plastových výrobkov, aj keď ešte nie je jasné, ktorých oblastí sa to bude presne týkať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd