Cyklón Seroja ohrozuje Austráliu. V Indonézii pripravil o život vyše 100 ľudí

Dominik Cenkner

Stredozápadné pobrežie Austrálie ohrozuje cyklón Seroja. Miestne úrady už pracujú podľa najhoršieho scenára. Pred pár dňami totiž cyklón vyčíňal v Indonézii, kde si vyžiadal stovku mŕtvych a spôsobil obrovské škody.

Austrálske orgány už začali s evakuáciou obyvateľov na stredozápade. Meteorológovia totiž očakávajú tak silný vietor, aký sa v oblasti nevyskytol už desaťročia.

Cyklón by sa podľa predpovedí mal stať ešte silnejším. Dosiahnuť by mohol dokonca aj na hurikán 3. kategórie.

„Situácia je veľmi vážna a potenciál rozsiahlych škôd je veľmi vysoký,“ uviedol minister záchranných služieb Fran Logan pre miestne médiá.

„Dúfame, že situáciu zvládneme v priebehu najbližších dní bez obetí na životoch či vážnych materiálnych škôd,“ povedal Logan. Miestni sa obávajú najmä spomínaného silného vetra.

V Indonézii cyklon zabil desiatky osôb

Austrálsky meteorologický úrad predpovedá rýchlosť vetra až 150 km/h. Cyklón má byť sprevádzaný aj výdatnými zrážkami.

Tie majú spôsobiť najväčšie škody najmä v pobrežných oblastiach. Zvlášť ohrozená je oblasť medzi mestami Geraldton a Denham.

Na záver len pripomenieme, že cyklón Seroja predtým zasiahol Indonéziu a východné Tichomorie. Silný dážď viedol k rozsiahlym povodniam.

Tie okrem toho, že spôsobili obrovské škody, si vyžiadali aj viac ako 100 obetí na životoch. Austrálčania preto dúfajú, že takáto situácia sa už nebude opakovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd