Dávajte si dnes pozor. Tvorí sa poľadovica a na horách stúpa lavínové nebezpečenstvo

Veronika Sádovská

Zima sa k nám pomaly, ale jasne blíži. Počas poslednej adventnej nedele si dajte pozor na cestách aj na turistike v horách.

Pozor si dávajte hlavne na severe a východe územia. Aj na cestách, aj na turistike v horách.

Poľadovica na cestách sa tvorí v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Pokiaľ niekam cestujete autom, dávajte si pozor a jazdite opatrne. SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa pre poľadovicu v týchto krajoch.

Na severe územia si okrem toho dajte pozor aj na horách pri turistike. V Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji je výstraha 1. stupňa pred lavínami a platiť bude aj počas zajtrajšieho dňa.

Tvoriť sa budú hlavne snehové jazyky a záveje. Na horách nad pásmom lesa môže fúkať veľmi silný vietor, ktorý môže sneh previať. Keď sa nový sneh dobre nepreviaže so starším podkladom, stačí len malé zaťaženie a môže vzniknúť lavína.

Vietor na horách môže dosiahnuť priemernú rýchlosť až 75 km/h. Krátkodobo v nárazoch však až 110 či 125 km/h.

Takýto vietor predstavuje potenciálne riziko pre turistiku či iné športové aktivity ako je horolezectvo, skialpovanie či lyžovanie.

Silný vietor bude dnes fúkať aj popradskom okrese. Priemerná rýchlosť bude 45 km/h, ale v nárazoch môže dosiahnuť aj 65 až 85 km/h.

Buďte teda dnes v týchto oblastiach mimoriadne opatrní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd