Dnes hrozia v Banskobystrickom kraji búrky

Ľubomír Franko

Vonku dnes panuje relatívne kľudné počasie. Slabšie prehánky sa vyskytujú na severozápade ale aj na východe Slovenska. Búrky sa zatiaľ nevyskytujú no popoludní sa s nimi ráta.

Búrky dnes nebudú vznikať tak ako býva zvykom. Pri severnom prúdení sa niekedy stáva to, že vplyvom obtekania vzduchu okolo horskej prekážky vznikne na záveternej strane hôr línia konvergencie. Táto línia predstavuje oblasť, kde sa vanúce vetry stretávajú a vzniká tak vzostupný prúd vzduchu. Tento prúd je tak vhodným iniciačným faktorom pre vznik konvektívnej oblačnosti, ktorá sa môže pretvoriť do búrok.

Práve tento scenár dnes očakávame na juhu stredného Slovenska, v Banskobystrickom kraji. Prvé búrky by tu mali začať vznikať už okolo poludnia alebo krátko popoludní. Ojedinele môžu priniesť výdatnejšie zrážky či krupobitie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd