Dnes začala astronomická jeseň. Pozorujeme rovnodennosť

Ľubomír Franko

Dnešným dňom začína na severnej pologuli astronomická jeseň. Jej začiatok je definovaný jesennou rovnodennosťou, ktorá pripadá na 23. septembra. Čím sa rovnodennosť vyznačuje a o čo vlastne ide ?

Jesenná rovnodennosť nastáva každý rok pravidelne okolo 23. septembra. Pri tomto momente dopadajú slnečné lúče kolmo na rovník a na obidva obratníky pod rovnakým uhlom. Ide o udalosť, kedy deň a noc trvajú približne rovnakú dobu, od dnešného dňa bude noc dlhšia ako deň.


Jesenná rovnodennosť z pohľadu geostacionárnej družice METEOSAT-9
Copyright EUMETSAT 2011

Dôvodom vzniku tohto javu je naklonenie Zemskej osi o 23,5° voči ekliptickej dráhe Slnka. Keďže Zem obieha okolo Slnka, tento náklon spôsobuje, že raz je bližšie k Slnku južná pologuľa (od jesennej rovnodennosti do jarnej rovnodennosti) a raz je bližšie severná pologuľa (od jarnej rovnodennosti do jesennej rovnodennosti). Tento náklon tak zabezpečuje striedanie ročných období.

Pre predstavu, ako sa menia ročné obdobia a ako ovplyvňuje náklon Zemskej osi dopadnuté slnečné žiarenie môžeme pozorovať aj na názornom videu. Na videu sú zanimované satelitné snímky Zeme o 12:00 UTC každého dňa v roku. Môžeme pozorovať, že tvrdenie uvedené o odstavec vyššie naozaj platí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd