Do strednej Európy mieri extrémne ochladenie. Snežiť môže aj v nížinac

Ľubomír Franko
Hlboká tlaková níž prinesie výrazné ochladenie a snehové zrážky do strednej Európy

Výrazné ochladenie po sviatkoch sa nezadržateľne blíži a všetci čakáme na to či a kde sa vyskytnú snehové zrážky. Modely sa zatiaľ vo výraznosti sneženia nezhodujú. V čom sa však zhodujú, je príchod tlakovej níže a s ňou sneženie a výrazné ochladenie. Optimistický je najnovší beh modelu GFS. Ten očakáva sneženie najmä na severe územia, kde by mohlo napadnúť aj viac ako 30 centimetrov nového snehu. Sneh by sa však mal ukázať aj v nížinách.

Do strednej Európy sa dostane hlboká tlaková níž

Ako udáva animácia nižšie, západom nášho územia by sa počas stredy mala presúvať tlaková níž od severovýchodu. Nasledujúci deň by sa mala dostať približne nad severný Jadran, kde sa výrazne prehĺbi. Neskôr postúpi ďalej na východ. Táto tlaková níž prinesie extrémne ochladenie nielen na Slovensko, ale taktiež do Talianska, Rakúska, Česka, Nemecka a na severozápad Balkánskeho polostrovu. 

Sneženie sa môže ukázať aj v nížinách

Zo skúsenosti vieme, že hlboká tlaková níž tohto typu, nazývaná aj "Jadranka" prináša výrazné zrážky. Podobnú situáciu očakávame aj počas spomínaných dní. Rozmiestnenie sneženia nie je úplne jasné, no posledné behy modelu GFS predpokladajú sneženie aj v nížinách na západe Slovenska. Snežiť by malo aj intenzívne, no sneh sa bude v nízkych polohách pri kladnej teplote rýchlo topiť. Sneženie by malo byť najintenzívnejšie počas štvrtka, 20. apríla.

Bude aj silno veterno

Po presune tlakovej níže viac na východ sa naše územie dostane do silného tlakového gradientu. Medzi tlakovou nížou na východe a tlakovou výšou nad západnou Európou zosilnie severné prúdenie. Očakáva sa výrazné zosilnenie vetra, ktorý by mohol dosiahnuť až silu víchrice aj mimo horských polôh.

Najsilnejší vietor sa očakáva počas štvrtku. Fúkať bude s rýchlosťou 10 až 15 m/s, no v nárazoch bude na celom území dosahovať 22 až 28 m/s. V kombinácii so snežením sa tak na našom území môže vyskytnúť aj blizarrd a to najmä v najsevernejších okresoch Slovenska. Obrovský pozor by si mali dávať predovšetkým šoféri motorových vozidiel. Na cestách sa očakávajú výrazné komplikácie a dopravné obmedzenia.

To, či sa očakáva snehová nádielka vo Vašom okrese si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd