Ekologická katastrofa v Kalifornii naberá iný rozmer. Najavo vyšli nové skutočnosti

Veronika Salayová

Obrovský únik ropy, ktorý pre niekoľkými dňami zasiahol kalifornské pobrežie, označili za jednu z najväčších ekologických katastrof Kalifornie. Najnovšie vyšetrovanie však prišlo s prekvapivými zisteniami. 

Rozsiahla ekologická katastrofa, ktorú spôsobilo pretrhnutie ropovodu pri kalifornskom pobreží, môže mať iný pôvod, než sa doteraz myslelo. Vyšetrovanie prišlo s novými informáciami.

Americkí vyšetrovatelia oznámili, že ropovod, z ktorého pri kalifornského pobrežia unikala ropa, bol poškodený už asi rok a celú tú dobu sa z neho táto látka mohla dostávať do vody.

Ropovod poškodila zrejme kotva lode

Americké spravodajské agentúry informovali, že potrubie zrejme roztrhla kotva veľkej lode. Zatiaľ nie je známe, o ktorú loď presne ide. 

Až doteraz sa experti domnievali, že sa to stalo len nedávno, najnovšie vyšetrovanie však naznačuje, že k úniku mohlo dôjsť už približne pred rokom.

K tomuto zisteniu napovedá aj fakt, že poškodené potrubie je očividne zarastené morskými organizmami, čo sa, samozrejme, nemohlo stať v priebehu niekoľkých dní. 

Úrady museli uzavrieť rad úsekov pobreží v Kalifornii, vrátane tých, ktoré slúžia surferom. Tímy expertov sa snažili zabrániť nevratnému poškodeniu pláží a pomôcť zvieratám, ktoré bola ropou zasiahnuté.

Američania žiadajú ukončenie ťažby ropy

Doteraz nie je presne známe, koľko ropy uniklo, ale uvádza sa, že by to mohlo byť 126-tisíc galónov, čiže okolo 477-tisíc litrov ropy. Ak by sa to potvrdilo, išlo by o jednu z najhorších ropných katastrof, akú kedy Kalifornii zažila.

Aj táto katastrofa prispela k tomu, že sa opäť veľmi výrazne objavujú hlasy, ktoré žiadajú ukončenie ťažby ropy. Demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newsom už skôr vyhlásil, že chce ťažbu ukončiť do roku 2045.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd