Erupcia podmorskej sopky by mohla spôsobiť ochladenie na južnej pologuli

Veronika Salayová

Podmorská erupcia sopky Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai v Tichom oceáne môže znížiť priemernú teplotu na južnej pologuli o 0,5 °C, predpovedajú klimatológovia.

Erupcia sopky Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai  bola podľa mnohých odborníkov najsilnejšia za posledných 30 rokov. Pri erupcii sopky uvoľnila množstvo plynov, pričom podľa doterajších zistení by mohla ochladiť južnú pologuľu.

Profesor Jim Salinger, spoluautor štúdie o šiestich veľkých erupciách v minulom storočí, uviedol, že erupcia Hunga-Tonga vyprodukovala 0,4 teragramu oxidu siričitého do stratosféry.

Tento oxid siričitý môže spôsobiť odklon časti slnečného žiarenia, čím sa zníži teplota zemského povrchu, a to hlavne na južnej pologuli. 

Vedec povedal, že síce táto erupcia nebola taká veľká ako erupcia filipínskej sopky Pinatubo a nebude mať globálny vplyv na klímu, ale na južnej pologuli by mohlo dôjsť k účinkom chladiaceho efektu.

Chladiaci efekt na južnej pologuli

V praxi by to znamenalo, že tohtoročná zima na južnej pologuli by bola mierne chladnejšia. Doktor Salinger povedal, že naštartovanie chladiaceho efektu môže trvať niekoľko mesiacov a ochladenie by malo byť na úrovni 0,1 až 0,5 °C. Toto ochladenie v dôsledku sopky môže potrať na južnej pologuli až do jari.

Navyše južnú pologuľu čakajú jedinečné fialové západy slnka v dôsledku klesania oxidu siričitého zo stratosféry späť na zem. 

NIWA uviedla, že skoré náznaky erupcie Tongy nepreukázali extrémne hladiny SO2 v stratosfére.

Je potrebné vykonať ďalšie merania, ale podľa vedcom je nepravdepodobné, že by erupcia podmorskej sopky mala veľmi výrazný vplyv na globálnu klímu, ale menšie zmeny predsa len spôsobila. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd