Erupcia sopky pri Tongu spôsobila státisíce bleskov. Išlo o najhlučnejšiu udalosť v moderných dejinách

Dominik Cenkner

Ešte uplynulý víkend otriasla súostrovím Tonga masívna erupcia sopky Hunga Tonga–Hunga Haʻapai. Išlo o skutočne mohutnú explóziu, ktorej dopady sme zaznamenali po celom svete.

O vlne cunami, ktorá zasiahla väčšinu pobrežných oblastí Tichého oceánu, sme už písali. Tá dokonca zasiahla aj pobrežie Kalifornie.

Rovnako tak sme vás informovali aj o tlakovej vlne, ktorá rovnako obletela celý svet. A to dokonca viackrát. Jej obeh trval približne 36 hodín.

Lenže spomínaný výbuch sopky si na svoje konto pripísal aj ďalšie zaujímavosti, o ktorých sa bude ešte dlho hovoriť. Ktoré to sú?

Erupcia ovplyvnila aj blesky

Pri hlavnom výbuchu sa vytvoril z pohľadu družíc vertikálne mohutný oblak. Išlo totiž o výbuch podmorskej sopky, pri ktorom sa odparilo veľké množstvo pary. Tá následne skondenzovala a vytvorila oblačnosť.

Oblak následne prenikol až do výšky cca 25 km, teda do stratosféry. Ide o vrstvu ležiacu nad najnižšou troposférou.

Prechodová zóna sa označuje ako tropopauza a vyznačuje sa stabilným teplotným zvrstvením. A práve v nej došlo k čiastočnému rozlievaniu oblačnej vrstvy do šírky, čo je na družicových záberoch taktiež veľmi dobre vidieť.

Blesková aktivita v sopečnom oblaku z 15. januára, zdroj: RAMMB
Blesková aktivita v sopečnom oblaku z 15. januára, zdroj: RAMMB

Vďaka vertikálnej mohutnosti bolo v oblačnosti prítomné veľké množstvo ľadových častíc a súčasne taktiež prachových častíc zo sopky, čo spôsobilo značnú elektrickú aktivitu.

Podľa niektorých údajov bolo zaznamenaných cca 400 tisíc bleskov. Z toho 200 tisíc len v priebehu jednej hodiny.

Najhlučnejšia udalosť v moderných dejinách

Aby toho nebolo málo, erupcia napr. vytvorila aj zvukovú vlnu, ktorú bolo počuť podľa detektorov dokonca až na Aljaške. Ide pritom o vzdialenosť cez 9 300 km.

Z tohto pohľadu preto išlo o najhlučnejšiu udalosť v dejinách merania zvuku, resp. v moderných dejinách ľudstva. Zvuková vlna tak prekonala vzdialenosť, na ktorú bol počuť známy výbuch sopky Krakatoa v roku 1883.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd