EÚ chce znížiť odpad z textilu a obalov do roku 2030 na polovicu

EÚ chce znížiť odpad z textilu a obalov do roku 2030 na polovicu
Veronika Salayová

Znížiť odpad z textílií, batérií a jednorázových plastových obalov do roku 2030 na polovicu bude prioritou nového plánu Európskej únie.

Frans Timmermans, výkonný podpredseda Európskej komisie, povedal v utorok v Bruseli, že Európska únia plánuje znížiť odpad z textílií, batérií a obalov do roku 2030 na polovicu.

Ďalej uviedol, že sa musí zvýšiť podiel recyklovaných materiálov v hospodárstve EÚ, lebo, podľa jeho slov, by sme do roku 2050 potrebovali tri planéty na udržanie našich návykov na spotrebu.

Európska komisia predstaví iniciatívy, ktoré budú zamerané na predĺženie životnosti výrobkov, na recykláciu, a sprísni aj reguláciu nepredaných zásob v módnom priemysle. 

Európska komisia má 10. marca predstaviť svoj tzv. Plán obehového hospodárstva, ktorá bude spojená s novou európskou priemyselnou stratégiou na zníženie odpadu.

Francúzsko sa ujalo vedenia prijatím prvého zákona o ochrane pred odpadmi ešte minulý mesiac. Do roku 2040 zakážu všetky jednorazové plasty, vrátane obalov v domácnosti a kozmetiky, jednorazové príbory v reštauráciách s rýchlym občerstvením, plastové čajové vrecká a konfety. 

Francúzsko sa tiež stalo prvou krajinou na svete, ktorá zavedie filtre do nových práčok od januára 2025, aby účinne zachytili plastové mikrovlákna zo syntetických odevov. Tie totiž tvoria tretinu plastových častíc, ktoré končia v odpadových vodách a prispievajú k znečisteniu v oceánoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd