Filipíny ohrozuje supertajfún Surigae. Dosiahol úroveň 5. kategórie

Ľubomír Franko

Prvý tohtoročný supertajfún ohrozuje obyvateľov západného Pacifiku. Búrka s menom Surigae dosiahla úroveň 5. kategórie a vietor v nej dosahuje rýchlosť až 305 km/h.

Do oblasti Filipín to má namierené supertajfún Surigae. Obrovská búrka, v ktorej dosahuje vietor až 305 kilometrov za hodinu, prinesie extrémy počasia na ostrovnej krajiny.

Surigae sa stal najsilnejším tajfúnom, aký sa kedy v apríli vyskytol. Predbehol tajfún Maysak z roku 2015, ktorého maximálna rýchlosť vetra dosiahla vtedy odhadom 278 km/h.

Supertajfún sa momentálne nachádza asi 300 kilometrov východne od pobrežia Filipín a jeho trasa sa postupne stáča na sever. Filipíny priamo nezasiahne, no jeho okraj áno.

Vo východných prefektúrach vydali už vysoké výstrahy pred silným vetrom, ktorý môže dosiahnuť aj viac ako 100 km/h. Takisto sa očakávajú aj výdatné zrážky.

Očakávané zrážky v oblasti Filipín
Očakávané zrážky v oblasti Filipín, zdroj: CNN

Celkovo môže v oblasti spadnúť aj viac ako 200 mm zrážok len v priebehu jedného dňa, čo môže viesť k záplavám a zosuvom pôdy.

Vzniku supertajfúnu pomáhajú vhodné podmienky, akými sú nízky strih vetra či nadpriemerne teplá voda v oceáne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd