FOTO: Fínsko zasiahlo prvé výdatné sneženie

Peter Minárik

V polovici septembra sa regióny Fínska dočkali prvej v skutku významnej snehovej nádielky, ktorá povolala po lete na cesty vodičov zimnej údržby. V niektorých oblastiach spadlo aj viac ako 10 cm snehu.

Býva pomerne obvyklé, že v septembri dorazí do severných oblastí Európy prvý sneh a tak sa stalo aj tento rok.

Snehová pokrývka však prišla predsalen trošku nečakane. Nasledovala po vlne mimoriadne teplého počasia, ktoré zasiahlo aj viaceré oblasti severnej Európy.

Prvý sneh napadol v Rusku

Prvou oblasťou, kde sa vyskytlo sneženie bolo severné Rusko, kde okrem sneženia prišli aj pomerne výrazné mrazy. V Jakutsku teploty klesali na -15 °C, čo je v porovnaní s dlhodobým teplotným normálom o zhruba 13 °C menej ako je bežné.

Mrazy síce Škandináviu nezasiahli, ale prišlo výdatné sneženie, ktoré poskúšalo vodičov. Prvý sneh sa objavil napríklad v strednom a severnom Fínsku pri pobreží Baltského mora. 

Prvý sneh napadol napríklad v oblasti miest Kemi, Rovaniemi, Tornio a Oulu.

foto:  Anniina Valtonen
foto: Anniina Valtonen

Sneh vydržal niekoľko hodín

Tieto mestá ležia priamo pri Baltskom mori. Z neho tak do oblasti prichádzala vlhká vzduchová hmota, ktorá zapríčinila takéto sneženie. Do sneženia sa však miešal občas aj dážď a tak sneh, ktorý napadol bol veľmi ťažký.

Priemere napadlo v týchto oblastiach od 3 do 7 cm nového snehu, ktorý sa však dlho na zemi neudržal.

Už včera sa v mnohých oblastiach snehová pokrývka roztopila, prípadne zostala po snežení len malá stopa.

Podľa aktuálnych predpovedí by sa sneženie v Európe malo ešte tento mesiac objaviť. Okrem Álp, kde príde sneh už na začiatku týždňa by sa snehovej pokrývky mohlo dočkať aj západné Rusko a to v polovici budúceho týždňa.