FOTO: Mráz „maľoval“ na okná. Pri Košiciach vytvoril takúto postavu

Veronika Salayová

Aj keď sú ranné mrazy pre mnohých skôr nepríjemné, môžu aj potešiť − tak ako potešili aj majiteľov domu pri Košiciach, ktorí si ráno našli takúto mrazivú maľbu na svojom okne. 

Mnohí Slováci sa dnes zobudili do mrazivého rána. Teplota klesala pod bod mrazu, a tak sa na veľkej časti nášho územia objavil prízemný mráz.

Ranný mráz však dokáže aj prekvapiť tým, že vytvorí na oknách obrazec, ktorý nápadne pripomína nejakú vec, kvety či dokonca postavu.

Práve nápadnú ľudskú postavu ráno za svojím strešným oknom spozorovali aj majitelia domu v obci Opátka pri Košiciach.

Mráz v tomto prípade „namaľoval“ ľudskú postavu, konkrétne dievča alebo ženu s hustými dlhými vlasmi. 

Foto: Helena Hrušíková - obec Opátka pri Ružíne (Košice,okolie)
Foto: Helena Hrušíková - obec Opátka pri Ružíne (Košice,okolie)

Ako vznikajú „mrazivé“ obrazce na sklách?

Obrazce, ktoré kreslí ranný mráz, vznikajú tak, že sa na podchladenom skle zráža vzdušná vlhkosť. Teplota toho skla však nie je rovnomerná a tým synergia rôznych meteorologických javov vytvára zväčša chaotické obrazce.

Tieto obrazce však nemusia byť vždy chaotické, ale niekedy ich rozloženie môže nápadne pripomínať vec alebo osobu z bežného života.

Ak sa vám zdá, že v minulosti bolo takýchto „mrazokresieb“ viac, nemýlite sa. V súčasnosti sa už tak často počas zimných mesiacov nestretávame s obrazcami na oknách, vytvorených mrazom. Je za tým pokrok.

Moderné okná dnes eliminujú vlhkosť potrebnú pre vznik takýchto obrazcov. Preto ak chceme byť svedkami takéhoto typu maľby, musíme navštíviť domy so starými oknami. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd