Horská služba vyhlásila 4. lavínový stupeň. Situácia sa zhoršuje

Peter Minárik

Na horách intenzívne sneží a snehová pokrývka výrazne hrubne. Horská záchranná služba varuje všetkých turistov, aby zvážili svoje aktivity vo vysokohorskom teréne. Od poludnia platí 4. lavínový stupeň.

Na našich horách v uplynulých 48 hodinách pribudlo veľké množstvo snehu. Napadlo do 80 cm snehu. Vo Vysokých a v Západných Tatrách pripadlo od 50 do 80 cm a v Nízkych Tatrách od 20 do 45 cm.

Od poludnia bude platiť 4. lavínový stupeň

Vplyvom neutíchajúceho sneženia a silného vetra, ktoré budú pokračovať až do zajtrajšieho rána sa situácia na horách výrazne zhoršuje.

Vo všetkých pohoriach dnes doobeda platí ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch!, uviedla HZS.

Vzhľadom na neutíchajúce sneženie a silný vietor vyhlási od poludnia HZS vo Vysokých a v Západných Tatrách 4. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

Nový vetrom previaty sneh spôsobuje zvyšovanie VEĽMI LOKÁLNEHO lavínového nebezpečenstva. Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami J, JV a V orientácií. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch!

Čo znamená 4. stupeň ?

4. stupeň je takmer najvyšší lavínový stupeň. Možnosti túr výrazne obmedzuje. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sú predpokladané početné stredné lavíny a často aj veľké spontánne lavíny.

Vzhľadom na prognózu počasia a podmienky v teréne HZS neodporúča túry do vysokohorského prostredia!!!

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd