Jupiter ako ste ho ešte nevideli. Zábery z NASA zachytili polárnu žiaru

Veronika Salayová

NASA zverejnila najnovšie detailné zábery Jupitera, nasnímané vesmírnym teleskopom Jamesa Webba. Zábery zobrazujú javy v atmosfére najväčšej planéty slnečnej sústavy vrátane impozantných polárnych žiar.

NASA v pondelok zverejnila snímky najväčšej planéty našej slnečnej sústavy z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba (JWST). Najnovšie zábery sú veľmi detailné a odhalili dokonca aj dych berúce polárne žiary na Jupiteri. 

Na internete boli zverejnené dva zábery Jupitera. Prvý záber odhaľuje detail samotnej planéty pozostávajúci z niekoľkých fotografií nasnímaných JWST pomocou špeciálnych filtrov a druhý zobrazuje širší pohľad na planétu a jej okolie. 

Polárne žiary nad Jupiterom

Tieto dva obrázky pochádzajú z Near-Infrared Camera (NIRCam) observatória, ktorá má tri špecializované infračervené filtre, zobrazujúce detaily planéty. Keďže infračervené svetlo je pre ľudské oko neviditeľné, svetlo bolo zmapované do viditeľného spektra. Vo všeobecnosti sa najdlhšie vlnové dĺžky javia červenšie a najkratšie vlnové dĺžky sú zobrazené viac modro.

Zvláštnu pozornosť si zaslúžili červenkasté žiary na Jupiterových póloch. Ide o úchvatné polárne žiary, ktoré sa rozprestierajú na obrovskej ploche planéty. Na fotografii plynule prechádzajú do zelenkavého oparu atmosféry.

Polárne žiary sa rozprestierajú do vysokých nadmorských výšok nad severným aj južným pólom Jupitera a žiaria vo filtri, ktorý je mapovaný do červenších farieb, čo zvýrazňuje aj svetlo odrazené od spodných mrakov a horných oparov. 

Zaujímavosťou je, že Jupiterove polárne žiary sú viac než len nadrozmerné verzie našich vlastných. Tvoria sa úplne iným spôsobom a pre ich vznik nie je potrebná slnečná aktivita.

Detailný záber Jupitera a okolia planéty

Druhá fotografia ukazuje trochu širší pohľad okolo Jupitera. Okrem planéty ukazuje dva z jej 80 prirodzených satelitov, konkrétne Amalthea a Adrastea, a svetlé prstence obklopujúce plynného obra. Na pozadí snímky sú malé biele objekty – vedci predpokladajú, že ide len o náhodne zachytené galaxie.

„Úprimne, nečakali sme, že fotky budú také dobré,“ povedala Imke de Pater z Kalifornskej univerzity v Berkeley, ktorá viedla pozorovania JWST. „Je naozaj úžasné, že na jednom obrázku môžeme vidieť detaily Jupitera spolu s jeho prstencami, malými satelitmi a dokonca aj galaxiami,“ dodala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd