Každý strom sa počíta. Holanďania prišli s nápadom ako vytvoriť lesy zadarmo

Veronika Sádovská

Cieľom iniciatívy je rozdať milión nechcených sadeníc farmárom a firmám a tak pomôcť prírode. Dúfajú, že myšlienka sa rozšíri po celej Európe.

Majitelia jednej holandskej lesnej škôlky prišli s skvelým nápadom. Sadenice, ktoré nikto nechce, rozdajú zadarmo, aby z nich mohli vyrásť nové stromy. 

Dobrovoľníci zozbierali aj tisícky stromčekov, ktoré sa nachádzali na okraji lesa alebo v podmienkach, kde by neprežili. 

Počas včerajška pozvali ľudí z okolia, aby si sadenice alebo odrezky zadarmo vzali a vysadili vo svojej záhrade či na farme. Rozšíriť sa tak môžu až do 200 lokalít v celom Holandsku.

Počas tejto zimy plánujú rozdať milión stromčekov farmárom, rôznym lokálnym organizáciám či vlastníkom pôdy. Malá holandská nadácia dúfa, že sa ich aktivita rozšíri aj do iných krajín Európy.

Manažér kampane sa vyjadril, že Holandsko chce vysadiť 100 miliónov stromov. K tomu však nepomôžu lesné škôlky, ale napríklad kruhové obhospodarovanie a vysádzanie stromov okolo ciest.

Cesty v Holandsku sú očistené od kríkov a stromov. Aktivisti žiadajú, aby boli znova okolo nich stromy.

Krajina sa zaviazala vsadiť do roku 2030 až tri miliardy stromov, aby znížili emisie skleníkových plynov o 44%. 

Štátne lesy zvyčajne vysádzajú len certifikované stromy, čo je pre súkromných vlastníkov pôdy či farmárov príliš nákladné. Preto prišli s touto iniciatívou vysadiť aj tie bez certifikátu. Ich heslo znie: "Každý strom sa počíta."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd